Een slaapdeskundige met mogelijk een slaaptekort

In het artikel ‘Ook de machtigen moeten slapen’ (NRC Handelsblad, 18 september) wordt verwezen naar onderzoek van slaapdeskundige dr. Hamburger uit Amsterdam. Deze veronderstelde dat premier Balkenende wellicht meer slaapt dan hij zelf denkt. Hamburger maant voorzichtig te zijn met conclusies en vermeldt dat zij die weinig slapen lijden aan slaapmispercepties, ze slapen namelijk langer dan ze zelf denken.

Niet lang geleden bracht mijn vrouw een nacht door in de kliniek van dr. Hamburger. Omdat zij al weer vroeg wakker was, is zij ’s ochtends, na overleg met de verpleegster om 07.45 uur in een taxi naar huis gegaan.

Toen zij enkele weken later een gesprek had met dr. Hamburger wist deze, aan de hand van een lijvig rapport, haar te vertellen dat ze die bewuste nacht toch echt tot 09.00 uur geslapen had. Kan het zijn dat dr. Hamburger zelf last heeft van een chronische slaapstoornis?

E. van Hellenberg Hubar

Amsterdam

    • E. van Hellenberg Hubar