De A van Aap of de A van Spin?

De A staat voor Aap. Tenminste, dat is een voor de hand liggende associatie. Maar in het net verschenen prentenboek A van Spin van kunstenaar Els Maasson worden we meteen op het verkeerde been gezet. De A van Spin? Jazeker, de tekst bij de letter legt uit waarom; de A van Spin betreft de weefster Arachne die zo mooi kon weven dat Athene, de Griekse godin van de wijsheid, jaloers werd en haar in een harige spin veranderde. Zo verklaart de Griekse mythologie het ontstaan van het mooi geweven spinnenweb. Maar zo werd ook de A van Spin geboren.

In dit abc-boek worden 26 verschillende dieren op deze manier afgebeeld met 26 symbolische, mythologische of persoonlijke verhalen. De teksten zijn geschreven door cultureel antropologe Dunja Gasper. Zij baseerde zich op Maassons documentatie.

Els Maasson (42) studeerde in 1992 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk bestaat voornamelijk uit grafische kunst: vooral vissen en vogels, maar voor het ABC-boek kwamen meer dieren in aanmerking. Maasson: „Ik verzamel eerst ‘weetjes’ en daarna zoek ik er dieren bij. Als je goed om je heen kijkt, kunnen dagelijkse dingen en dieren een heel magische betekenis krijgen.”

Welke dieren mochten meedoen? Maasson „Ik kies de dieren waarover ik iets kan zeggen. Dieren die een verhaal hebben of in een sprookje voorkomen. Maar ook de zwaluw van het pakje lucifers inspireerde mij. Of een klinkende naam, of een bizar uiterlijk.”

De teksten bij de prenten verklaren de keuze van de nieuwe associaties. Soms ver gezocht (de B van Schol), maar vaak mooi bedacht (de G van Schelp): ieder dier zijn eigen verhaal.

A van Spin, abc-boek met ingekleurde linosnedes, is uitgegeven door KNNV Uitgeverij (€ 19,95). Voor meer informatie over de kunstenaar kijk op: www.elsmaasson.nl

    • Margot Poll