Consumentenvertrouwen daalt, zorgen over financiële situatie

De Nederlandse consument is somberder geworden in september. Consumenten zijn vooral pessimistischer over de eigen financiële situatie in de komende twaalf maanden. Dit bleek vanmorgen uit het maandelijkse onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De verslechtering van het vertrouwen lijkt direct te maken te hebben met de omvangrijke bezuinigingen die op stapel staan. De afgelopen weken lekte uit dat de huidige demissionaire regering morgen (Prinsjesdag) flinke bezuinigingen zal aankondigen. De nieuw te vormen regering zal na haar aantreden nog eens miljarden moeten besparen om het begrotingstekort weg te werken. De recessie zorgde de afgelopen jaren voor het sterk oplopen van het tekort, onder meer door de steunmaatregelen die de overheid nam om te zorgen dat de economische neergang gestopt zou worden.

Het consumentenvertrouwen kwam in september uit op -14 vergeleken met -11 in augustus. Het vertrouwen was de laatste maanden juist gestegen omdat de economische groei weer aantrok. De berekening van het CBS is een optelsom van antwoorden op vragen over de financiële situatie. Begin 2009, midden in de economische crisis stond de indicator op -30. Voordat de financiële markten inklapten stond de indicator op plus 10.

Uit het onderzoek van het CBS bleek dat de consument minder geneigd is om grote aankopen te doen omdat hij zich meer zorgen maakt over de eigen portemonnee. Dit kan betekenen dat de bestedingen van consumenten ook gaan dalen wat een negatief effect op de economische groei kan hebben. De consumentenbestedingen worden woensdag gepubliceerd. Deze indicator loopt achter: het CBS maakt dan de bestedingen over juli bekend.

Het CBS maakte ook bekend dat de bedrijfsinvesteringen in juli daalden met 3,4 procent vergeleken met dezelfde maand in 2009. De daling is wel veel kleiner dan een jaar geleden toen de investeringen hard afnamen.

De krimp van de bedrijfsinvesteringen ging gepaard met een lage bezettingsgraad in de industrie. Deze stond in de maand juli op 80,2 procent.