Chinezen willen goedkope én dure wijn, dus veel Bordeaux

De meeste flessen wijn uit de Bordeaux, bedoeld voor de export, belanden niet meer in Duitse of Britse wijnkelders, maar ze gaan naar China. Dat heeft de beroepsvereniging Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) vorige week bekendgemaakt.

Volgens de brancheclub van wijnboeren ging er in de eerste zes maanden van het jaar voor 90 miljoen euro aan Bordeauxwijn naar China en Hongkong. Daarmee werd Groot-Brittannië van de troon gestoten als voornaamste bestemming van de Zuid-Franse wijn. Hoeveel wijn er naar Groot-Brittannië ging werd niet bekendgemaakt.

De Nederlander Ilja Gort, wijnboer en eigenaar van Château de la Garde in de Bordeaux, herkent de trend. „Chinezen willen twee soorten wijn: de allergoedkoopste en de allerduurste.” De allergoedkoopste wijn mag maximaal 80 cent per liter kosten en gaat per bulk naar China, zegt Gort. Voor de duurste flessen worden moeiteloos duizenden euro’s neergeteld. Gort: „Economisch gaat het China voor de wind, terwijl het in Europa moeilijker gaat. En in China heeft Bordeaux status. Je hebt smaak en geld als je het drinkt, terwijl Europeanen het leuk vinden nieuwe wijnlanden te ontdekken.”

Dat China de belangrijkste afnemer van Bordeauxwijnen zou worden zat er aan te komen, blijkt uit de handelscijfers van 2009. Toen importeerde China 13,7 miljoen liter Bordeaux (97 procent meer dan in 2008) goed voor 74 miljoen euro (40 procent meer). Hongkong importeerde vorig jaar 4,2 miljoen liter (24 procent meer) goed voor 109 miljoen euro (46 procent meer).

Tegelijkertijd daalde de afzet in Europa. In 2009 importeerde Groot-Brittannië 19,7 miljoen liter, een kwart minder dan in 2008. De waarde van de handel met dat land daalde met 33 procent, naar 233 miljoen euro. Er ging vorig jaar 5,8 miljoen liter naar Nederland. Dat was eenderde minder dan in 2008, maar Nederland staat wel negende op de lijst van top bestemmingen. Overigens blijft Frankrijk zelf de belangrijkste afnemer. Bijna 70 procent van de 496 miljoen liter Bordeauxwijn die in 2009 werd verkocht bleef binnen de landsgrenzen.