China schort contact met Japan op

China heeft gisteren alle contacten op ministerieel en hoog ambtelijk niveau met Japan opgeschort. Chinese media meldden dit kort nadat een rechtbank in Japan de hechtenis van een Chinese schipper had verlengd. Peking is woedend en heeft opnieuw geëist dat de Chinese visser onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

De 41-jarige kapitein, Zhan Qixiong, was op 8 september met zijn vissersboot tegen twee Japanse patrouillevaartuigen opgevaren. De Japanse autoriteiten stellen dat de kapitein de botsing opzettelijk veroorzaakte en vinden dat hij zich er voor de rechter voor moet verantwoorden.

De botsing had plaats in een betwist deel van de Oost-Chinese Zee bij een groep eilandjes die in Japan Senkaku worden genoemd en in China Diaoya. De eilandjes staan onder controle van Japan, maar de soevereiniteit erover wordt ook geclaimd door China en Taiwan.

Japan claimt de eilandjes omdat het die in 1895 heeft veroverd en weigert Chinese aardgasboringen in de buurt toe te laten. China eist op zijn beurt het gebied op, omdat de eilanden al sinds de achttiende eeuw keizerlijk terrein waren en in 1971 door de VS uit „imperialistische” motieven aan Japan zijn gegund. Al een halve eeuw leidt dit meningsverschil tot oprispingen van patriottisme aan beide zijden. (AP, BBC)