Berichten over fraude stromen binnen

Poll workers count votes using portable rechargeable lights after the pariamentary elections in Kabul, Afghanistan, Saturday, Sept.18, 2010. (AP Photo/Saurabh Das) AP

De belangrijkste waarnemingsorganisatie in Afghanistan heeft gisteren gezegd „ernstig bezorgd” te zijn over het verloop van de parlementsverkiezingen afgelopen zaterdag. Volgens de Free and Fair Elections Foundation of Afghanistan (FEFA) is er op allerlei manieren stembusfraude gepleegd. De organisatie had 7.000 waarnemers verspreid over alle provincies ingezet.

Andere waarnemingsmissies waren veel kleiner dan bij voorgaande verkiezingen, onder andere wegens de verslechterde veiligheid. FEFA kreeg „uit de meeste provincies” meldingen binnen van het volstoppen van stembussen met valse stemmen. Medewerkers van stembureaus lieten toe dat er werd gestemd met kiespassen die overduidelijk vals waren. De inkt waarmee de vingers van kiezers werd gemarkeerd bleek afwasbaar. Er werden stemmen uitgebracht door minderjarigen en met kiespassen van derden.

Zeker 21 burgers en negen politieagenten werden gedood bij aanvallen door opstandelingen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken telde 33 bomaanslagen en 63 raketaanvallen. Ook waren er schietpartijen bij stembureaus.

Desalniettemin feliciteerde president Karzai in een verklaring gisteren het land met „zijn succesvolle parlementaire verkiezing”. Hij sprak van „een nieuwe positieve stap in het versterken van de democratie van ons land”. Vandaag zei zijn woordvoerder echter dat „het te vroeg is om te oordelen”.

Voor de opkomst is een voorlopig cijfer van 40 procent gegeven. Er zouden ongeveer vier miljoen stemmen zijn uitgebracht. Het percentage is om meerdere reden niet exact. Vooraf bestond al onduidelijkheid over het aantal geregistreerde kiezers; er zijn zeventien miljoen kiespassen uitgegeven terwijl het aantal kiesgerechtigden op 12,5 miljoen werd geschat, en later werd bijgesteld naar 10,5 miljoen.

Ook is nog niet bekend hoeveel kiezers meerdere stemmen hebben uitgebracht. Bij de presidentsverkiezingen vorig jaar zijn veel stembussen volgestopt met valse stemmen. Omdat kiespassen niet aan een stembureau gebonden waren en de inkt afwasbaar bleek, hebben kiezers op meerdere plaatsen kunnen stemmen. Voorlopige uitslagen worden aan het einde van de maand verwacht. De definitieve uitslag moet eind oktober bekend zijn. (AP, Reuters, AFP)