6 redenen om uit te gaan

1 dansfestival

AmsterdamDans: MIXXX I

Amsterdam: Stadsschouwburg - RABO zaal. Tijd: 21.00-23.15u. www.amsterdamdans.nl

Tot en met 22 september vindt AmsterdamDans plaats, een nieuw festival waar choreografen, dansgezelschappen en dansstudenten laten zien wat Amsterdam als dansstad te bieden heeft. In het combinatieprogramma MIXXX I krijg je korte choreografieën te zien van Het Nationale Ballet, ICK Amsterdam, anoukvandijk dc, LeineRoebana, Internationaal Danstheater, de KISS moves en DansgroepAmsterdam.

2 klassieke muziek

Het Brabants Orkest

Eindhoven: Catharinakerk. Tijd: 20.00u. www.muziekcentrum.nl

Het Brabants Orkest voert onder leiding van vaste gastdirigent Jan Willem de Vriend De Vier Jaargetijden van Vivaldi uit. Solist is concertmeester Wouter Vossen. Verder op het programma: de Ouverture Semiramide van Rossini en Schuberts Vierde symfonie.

3 lezingenreeks

Rietveld revisited

Utrecht: Aula Academiegebouw. Tijd: 20.00u. Overige data: 27 sept, 4 & 11 okt). www.sg.uu.nl

De sprekers in deze reeks bespreken Gerrit Rietveld als pionier, architect en als kunstenaar die groter bleek te zijn dan zijn tijd. Tijdens de eerste lezing door conservator toegepaste kunst en vormgeving Ida van Zijl zal de kunstenaar geduid worden. Wat was Rietveld voor persoon om tot zulke moderne ontwerpen te komen? En wat was zijn relatie tot De Stijl en andere kunstenaars uit die periode?

4 vrede

Nacht van de Vrede

Amsterdam: Studio/K. Tijd: v.a. 19.30u. Kaarten: 10 euro. www.nachtvandevrede.nl

Op de vooravond van de door de VN uitgeroepen Internationale Dag van de Vrede is er de Nacht van de Vrede, een jongerenevenement met politiek debat, film, muziek en kunst. Met o.a. Go Back to the Zoo, Rajae el Mouhandiz, Jan Pronk, de Egyptische blogger Wael Abbas en dj Isis, die vannacht oude protestliedjes mixt met techno.

5 vormgeving

10 jaar Via Milano New Dutch Design

Amsterdam: Oude Kerk. T/m 17 okt, geopend ma-za 11.00-17.00u, zo 13.00-17.00u. Entree: 5 euro, museumkaart gratis. www.via-milano.nl

De jubileumtentoonstelling van Stichting Via Milano New Dutch Design, die hiermee het 10-jarig bestaan viert. Meer dan 150 objecten geven een indruk van tien jaar Nederlands ontwerp. Er is werk te zien van o.a. Marcel Wanders, Tord Boontje, Koninklijke Tichelaar Makkum, Aldo Bakker, Gijs Bakker en vele anderen.

6 film & muziek

F.W. Murnau retrospectief

Den Haag: Filmhuis. Tijd: 19.30u. www.filmhuisdenhaag.nl

Filmhuis Den Haag presenteert als onderdeel van haar Zwijgende Film & Levende Muziek-jubileumprogramma een retrospectief van de regisseur F.W. Murnau (1888-1931). Vanavond wordt Nosferatu live op de vleugel begeleid door de pianist Yvo Verschoor. De film is een visualisering van Bram Stokers befaamde roman Dracula (1897) en heeft alle latere serieuze verfilmingen (Tod Browning 1931, John Badham 1979, Werner Herzog 1979, Francis Ford Coppola 1992) diepgaand beïnvloed.