23 doden bij aanval op leger Tadzjikistan

Zwaarbewapende aanvallers hebben gisteren in een hinderlaag zeker 23 Tadzjiekse militairen gedood. Volgens de regering zijn de daders islamitische extremisten. Tadzjikistan is momenteel verwikkeld in een strijd tegen oplevend islamitisch extremisme.

De aanval vond plaats in de Rasjt-vallei, vlakbij de poreuze grens met Afghanistan. Bij de aanval zijn volgens de regering ook Afghaanse, Pakistaanse en Tsjetsjeense strijders betrokken. De Tadzjiekse regering beloofde vandaag vergelding door middel van een grootschalige militaire operatie in de vallei, waar islamitische strijders zich schuilhouden. Ook achttien opstandelingen die in augustus uit de gevangenis ontsnapten, zouden zich daar verborgen houden.

Volgens het ministerie van Defensie zit de extremistische leider Mullo Abdullo achter de aanslag, waarbij ook tien militairen gewond raakten. Nadat Tadzjikistan onafhankelijk was geworden van de Sovjet-Unie woedde er in het overwegend islamitische land tussen 1992 en 1997 een verwoestende burgeroorlog. Moslimextremisten als Abdullo probeerden vergeefs de macht te grijpen. Na de oorlog vluchtte hij naar Afghanistan, maar vermoed wordt dat hij vorig jaar terugkeerde naar Tadzjikistan.

In augustus ontsnapten 25 opstandelingen uit de gevangenis. Zeven van hen zijn weer opgepakt. Sindsdien zijn aanslagen gepleegd op een politiebureau in Khujand en een disco in Doesjanbe. Beide zijn toegeschreven aan islamitische strijders (AFP, AP)