Zes mannen vast na tip over aanslag op paus

De Britse politie heeft gisteren in Londen zes mannen gearresteerd omdat ze mogelijk een aanslag op paus Benedictus XVI zouden voorbereiden.

Vijf schoonmakers werden aangehouden die namens een particulier bedrijf waren ingehuurd om de straten van Westminster te vegen voorafgaand aan een korte rondrit van de paus. Ze werden gisterochtend vroeg, voor hun dienst om zes uur begon, gearresteerd na een tip en vastgehouden terwijl er naar bewijs werd gezocht. Een zesde man werd later op de dag gearresteerd.

Gisteravond meldde Scotland Yard dat er nog geen bewijs is gevonden dat de zes een aanslag wilden plegen. Bij huiszoekingen werden geen wapens of andere gevaarlijke materialen aangetroffen. De mannen, tussen de 26 en 50 jaar oud, zijn volgens Britse media van Algerijnse afkomst. Ze worden nog door de politie ondervraagd.

De rondrit en andere activiteiten gingen gisteren gewoon door. Een woordvoerder van het Vaticaan meldde dat de paus op de hoogte was van de mogelijke bedreigingen, maar zich geen zorgen maakte. „Het zal onze plannen niet veranderen en we zijn tevreden met de maatregelen van de politie”, aldus Frederico Lombardi.

De paus wordt tijdens zijn vierdaagse staatsbezoek streng beveiligd. Niet alleen demonstranten maar ook mogelijke stalkers worden in de gaten gehouden, en Benedictus wordt beschermd door zijn eigen Zwitserse garde en scherpschutters en bewapende agenten van Scotland Yard.

Vanavond maakt de paus een langere rondrit door de stad in de pausmobiel, en houdt daarna een openbare mis in Hyde Park.