Vis zweeft beter dan eend

Wetenschapspagina 14-09-10

Choi ontdekt dat laag over het water zwevende vliegende vissen een inspiratiebron kunnen zijn voor het ontwerp van laagvliegende (robot)vliegtuigjes.Wat meneer Choi hier ‘ontdekt’ is niet bepaald nieuw. Piloten zijn al sinds de uitvinding van het vliegtuig bekend met dit verschijnsel. Wat hier namelijk wordt beschreven is het zogenaamde ‘grondeffect’, dat zich manifesteert bij vleugelprofielen die laag bij de grond komen. Het fenomeen wordt in belangrijke mate veroorzaakt door het feit dat de vortices rondom de uiteinden van de vleugels verkleinen en worden gebroken. Hierdoor ontstaat minder aerodynamische – ‘geïnduceerde’ – weerstand en verbeteren de vliegprestaties van de vleugels aanzienlijk. Met name van deze component lijken de vliegende vissen gebruik te maken. Op grond van eigen waarneming durf ik de stelling wel aan dat een zwaan, een stuk zwaarder dan een vliegende vis maar proportioneel gezien wel in het bezit van een groter vleugeloppervlak, door datzelfde effect vlak bij de grond een grotere glijafstand heeft dan een vis die vlak bij de grond zweeft.

Luc Matter

Saint André de Cruzières (Fr.)

    • Luc Matter
    • Saint André de Cruzières