Tijger kan overleven door bescherming van klein leefgebied

TO GO WITH Nepal-China-tiger-farming-trade,FOCUS by Deepesh Shrestha (FILES)This undated file picture of a tiger released by the Worldwide Fund for Nature (WWF) in Kathmandu. 2010 is the Year of the Tiger in China and experts fear that festive demand for skins and other parts could increase poaching and add to pressure on the already extinction-threatened animal. "The Year of the Tiger will put more pressure on wild tigers found in just a few tiger-range countries," Michael Baltzer, head of the WWF Tiger Initiative, told AFP during a major conservation meeting in Kathmandu last week. RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP PHOTO/HO/WWF AFP

De bescherming van zes procent van het leefgebied van de tijger kan voorkomen dat het dier uitsterft. Dat concludeert natuurbeschermer Joe Walston van de Wildlife Conservation Society uit een mondiale inventarisatie van de habitat van ’s werelds grootste katachtige. Volgens zijn analyse zijn er wereldwijd nog 42 natuurgebieden waarin zich zoveel tijgers voortplanten dat ze er op lange termijn kunnen overleven. Deze gebieden, met 70 procent van de 3.500 in het wild levende tijgers, beslaan een totaaloppervlak van minder dan 100.000 km2. Dat is zes procent van de 1,5 miljoen km2 aan leefgebied die de tijger wereldwijd nog heeft. (Plos Biology, 14 september).

Volgens Walston is de strikte bescherming van een klein aantal leefgebieden cruciaal. Een groot netwerk van tijgervriendelijke gebieden in Azië is op de lange termijn een mooie doelstelling, maar het heeft nu weinig zin.

Ervaringen met de neushoorn – net als de tijger een gewild ingrediënt van Chinese medicijnen – heeft geleerd dat de minder intensieve bescherming van grote natuurgebieden zinloos is. Daarvan profiteren volgens Waltson in de eerste plaats de stropers. Tijgers overleven alleen in gebieden waar het jachtverbod, ook op hun prooidieren, streng wordt gecontroleerd.

Volgens de analyse van Watson en twintig collega-wetenschappers heeft een tijgerhabitat potentie voor de toekomst als er nu tenminste 25 vrouwtjestijgers leven die zich voortplanten. En er ruimte zijn om dat aantal naar 50 vrouwtjestijgers met kroost te laten groeien. Hij schat dat de effectieve bescherming van deze gebieden jaarlijks 82 miljoen dollar zou kosten. Nu is er jaarlijks circa 50 miljoen dollar beschikbaar. Walston hoopt dat er stevige maatregelen zullen rollen uit de ‘Tijgertop’ , in november van dit jaar in Sint-Petersburg met Vladimir Putin als gastheer.

De 42 natuurgebieden waar de tijger zich op lange termijn zou kunnen handhaven liggen in India (18 reservaten), op Sumatra (8), in het verre oosten van Rusland (6), in Maleisië en Nepal (elk 3), Thailand (2) Bangladesh en Laos (elk 1). In Cambodja, China, Noord-Korea en Vietnam is de tijger volgens de analyse van Watson ten dode opgeschreven. Hij sluit niet uit dat er nog levensvatbare natuurgebieden zijn in Myanmar (het vroegere Birma).

Michiel van Nieuwstadt

    • Michiel van Nieuwstadt