Spanning China en Japan na maritiem incident

Een botsing tussen een Chinees visserschip en een Japanse patrouilleboot, vorige week, groeit uit tot een diplomatieke krachtmeting over het beheer van de Oost-Chinese Zee. China beschouwt deze zee, net als de Gele Zee en de Zuid-Chinese Zee, als Chinese binnenwateren, hetgeen door Japan, maar ook Korea en Vietnam betwist wordt.

Vandaag blijkt de opgelopen spanning uit extra politie-inzet voor de Japanse school in Shanghai en het afgelasten van een groot sportevenement van Japanse scholieren in deze metropool. Ook werden gisteren demonstraties aangekondigd voor de Japanse ambassades in Peking en Hongkong.

Donderdag besloten beide landen als gevolg van de aanvaring om besprekingen komende week in de marge van de algemene vergadering van de VN in New York over de betwiste eilanden in dit gebied af te gelasten.

Na ruim een week voedsel te hebben gegeven aan de altijd onderhuids aanwezige anti-Japanse sentimenten in China trachten de autoriteiten de nationalistische woede over de aanhouding van een Chinees vissersschip bij Diaoyu-eilanden onder controle te houden. Chinese nationalisten die naar betwiste onbewoonde eilanden ten westen van China wilden varen zijn door de politie tegengehouden.

Maar niet alle oproepen om vandaag zowel in Peking, Nanking en Shanghai te demonstreren worden geblokkeerd. „18 september, laat alle Chinezen zich verenigen om de gevangen kapitein te bevrijden”, luidt zo’n oproep, waarin verwezen werd naar het feit dat op 18 september 1931 Japanse eenheden de noordoostelijke stad Shenyang binnenvielen. Dat was het begin van de Japanse bezetting van China die zou duren tot de Japanse capitulatie in 1945.

Vijf keer hebben de Chinese autoriteiten de afgelopen week de Japanse ambassadeur op het matje geroepen om te protesteren tegen de aanhouding van de trawler. Een nieuwe ronde van ambtelijk overleg over de gasvoorraden bij de betwiste eilanden in de Oost-Chinese Zee werd opgeschort. Bovendien bereid China andere diplomatieke acties voor als Japan de kapitein van de opgebrachte trawler niet snel vrijlaat.

Volgens Japanse media zou China ook bezig zijn een gasboorplatform in de Oost-Chinese Zee tegen alle afspraken in operationeel te maken.