Organon was juist wel innovatief bezig

Volgens Pieter Strijkert heeft Organon verzuimd de kasstroom van de anticonceptiepil te gebruiken om de basis te leggen voor een robuust farmabedrijf (NRC Handelsblad, 3 september). Dit is onjuist. Ondanks het feit dat een gedeelte van de kasstroom gebruikt werd om verliesgevende onderdelen van AkzoNobel overeind te houden was Organon in staat een innovatieve pijplijn op te bouwen in diverse nieuwe therapeutische gebieden. Dat betreft de psychiatrie, narcosemiddelen, trombose, menopauze en vruchtbaarheid. Met Remeron, een nieuw antidepressivum (introductie in 1994), had Organon de eerste kaskraker afkomstig van Nederlandse bodem. Daarna volgde het eerste succesvolle biotech geneesmiddel dat in ons land is gemaakt (Puregon, 1996, vruchtbaarheidshormoon).

Dit werd gevolgd door innovaties op het gebied van contraceptie zoals in 2001 Nuvaring (vaginale ring) en een geheel nieuw selectief antistollingsmiddel Arixtra (2002). De productiviteit van Organon R&D is ook na de overname door Schering-Plough en MSD niet gestopt, blijkend uit succesvolle ontwikkeling van een middel voor verbetering van narcose (Bridion, 2008), een nieuw antipsychoticum (Saphris, 2009) en een tweede biotechnologisch product op het gebied van vruchtbaarheid (Elonva, 2010).

Vandaar die ‘hoofdprijs’ die de Amerikanen destijds betaalden voor Organon aan AkzoNobel.

Paul Brons

Voorzitter raad van commissarissen Organon Biosciences Nederland en voormalig lid rvb AkzoNobel

Toon Wilderbeek

Voormalig CEO Organon Biosciences en lid rvb AkzoNobel

    • Voormalig Ceo Organon Biosciences
    • Paul Brons
    • Lid Rvb Akzonobel
    • Toon Wilderbeek
    • Voormalig Lid Rvb Akzonobel