Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Olifant is bang voor mier

Wetenschapspagina 14-09-10

Grappig, dat Dr. Zeepaard vertelt over de angst voor mieren van olifanten. In het voormalige Nederlands Indië hadden we een speciale manier om te bepalen wie ‘hem’ zou worden bij tikkertje en verstoppertje etc. Wij deden het met ‘Soeten’. Bij het soeten houd je je hand in een vuist achter je rug. Bij een-twee-drie-soet stak je je hand naar voren in een vuist met of de duim, of de wijsvinger of de pink naar voren. De duim, was de olifant. Die won natuurlijk van de mens (wijsvinger) en die won weer van de pink (mier), want beiden werden door de grotere doodgetrapt: logisch. De mier won echter weer van de olifant, want die kroop in zijn oor en daardoor stierf de olifant. Toen natuurlijk nooit gehoord van een mierenboom, waar olifanten maar al te graag met een boog omheen lopen. Grappig.

Peter van Hasselt

Zeist