Obama: consument VS beter beschermt

De Amerikanen krijgen een speciaal agentschap om de financiële belangen van consumenten te beschermen. Dit heeft president Barack Obama gisteren bekend gemaakt.

„Mensen mogen nooit meer in verwarring gebracht of misleid worden door pagina’s tekst die de voorwaarden omschrijven voor creditcards, hypotheken of studentenleningen en die amper te begrijpen zijn en ”, zei Obama.

Het besluit is een direct gevolg van de kredietcrisis. De crisis zorgde ervoor dat een groot aantal financiële instituten gered moesten worden door de Amerikaanse overheid. Ook in Europa moesten overheden in actie komen omdat grote banken om dreigden te vallen. Als gevolg van de implosie in de financiële sector kwamen de meeste westerse landen in een recessie terecht. In De Verenigde Staten kwam de klap voor veel burgers extra hard aan. De crisis zorgde voor enorme koersdalingen op de beurzen. Veel Amerikanen hebben hun pensioengeld in beleggingen zitten en zijn daardoor in grote financiële problemen gekomen. Ook bleek dat veel Amerikanen een hypotheek hadden afgesloten waarbij zij niet begrepen hadden dat de rente na een bepaalde periode snel opliep.

Het agentschap moet zorgen dat de consument een betere bescherming krijgt op financieel terrein. Het wordt geleid door Elizabeth Warren, een criticaster van Wall Street. Obama noemde haar „één van de sterkste verdedigers van de middenklasse”. De president riskeert met de benoeming een botsing met de Republikeinen die Warren veel te kritisch vinden.

Warren zei in een reactie dat het agentschap de consument moet helpen meer inzicht te krijgen en stelde dat het tijdperk van „de kleine lettertjes” voorbij is. „Mensen moeten in staat zijn hun contract voor een creditcard en hypotheek te lezen en te begrijpen en niet pas achter een oneerlijke regel of praktijk komen wanneer het te laat is om er iets aan te doen.”