Nu ook de klos met dental floss?

Zie je wel, daar gaat Crucell!

Leidse pillen, dat is wat we willen!

Rutte kom ons stutte!

Hoe lang zou het duren voor de 1.200 medewerkers van het Leidse biotechbedrijf Crucell met dit soort spandoeken opstomen naar Den Haag voor behoud van hun laboratorium in het Leidse Bio Science Park?

Demonstratietips als ook adviezen voor een eventuele juridische strijd voor de Ondernemingskamer kunnen de OR en vakbonden van Crucell de draaiboeken kopiëren van hun collega’s uit Oss.

Want ja, wat zal het het verschil zijn tussen de recente bedrijfsgeschiedenis van Organon en het nabije toekomstperspectief van Crucell?

Beide zijn op hun deelgebied vermaard in de internationale farmaceutica. De een met een lange staat van dienst (de anticonceptiepil), de ander veelbelovend met de ontwikkeling van allerhande vaccins. Beide biotechbedrijven staan voor datgene waar Nederland zo trots op zegt te zijn: de innovatieve sector.

Maar beide zijn kennelijk zo succesvol dat grote buitenlandse branchegenoten er mee aan de haal gaan. AkzoNobel-dochter Organon werd in twee etappes verkocht aan een Amerikaanse farmareus, eerst aan Schering Plough, later aan MSD. Gisteren bracht Johnson & Johnson een bod uit van ruim 1,7 miljard euro op Crucell. Deze andere Amerikaanse biotechgigant, voor de consument vooral bekend van tandenfloss, tampons en nicotinepleisters, heeft al bijna 20 procent van de aandelen in handen.

Eerder dit jaar kondigde Organon-eigenaar MSD, tot grote schrik en woede van de Nederlandse betrokkenen, de sluiting aan van de productie- en onderzoeksafdelingen in Nederland. 2.200 banen staan op de tocht. Een stap naar de rechter bewoog MSD het besluit een paar maanden aan te houden.

Wacht Crucell hetzelfde lot? Besluit Johnson & Johnson dat het werk van de laboranten uit Leiden voortaan goedkoper en efficiënter kan in de VS of elders in de wereld? Analisten en andere marktkenners denken vooralsnog van niet. De technologische kennis van Crucell is te specialistisch en te zeer verbonden met de buren van de Universiteit Leiden – het werd ooit opgericht door een lokale hoogleraar – dat sluiting en verhuizing een te grote kapitaalvernietiging zou zijn.

De directie van Crucell beveelt het bod van 24,75 euro per aandeel van harte aan bij de aandeelhouders. Dat kan betekenen dat zij het bedrijf bij J&J in veilige handen achten. Of dat ze gewoon zelf aan het bod heel veel kunnen verdienen. De vierkoppige raad van bestuur bezit 442.000 aandelen en ruim 1,7 miljoen opties – met een gemiddelde uitoefenprijs van nog geen 10 euro.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen