Meerkoeten

Youp van ’t Hek (Pretpark Amsterdam, NRC Handelsblad 28 augustus) en Lien Heyting (Zuipschuiten versus meerkoeten, NRC weekblad 11 -17 september ) slaan de spijker op de kop. Het centrum van Amsterdam, een prachtig woon-werkgebied, is met name de laatste 30 jaar ook uitgegroeid tot pretpark. Sommigen zeggen dat Amsterdam onderhevig is aan vertrutting, het tegendeel is waar. De onbalans ten nadele van rust en woongenot neemt toe. Stel dat een groep bewoners van de Amsterdamse binnenstad zich elders in het land zou gedragen zoals veel bezoekers doen in hun Amsterdamse woonwijk? Mensen kunnen zich nog verweren. Dieren die hier ook hun territorium hebben kunnen dat niet. In mei 2009 werd in onze gracht een stel broedende meerkoeten verjaagd door kademuurwerkers. Hun vlot was enkele maanden doelloos blijven liggen. Toen zij terugkwamen was het bezet door een paar nestelende meerkoeten. De broedende meerkoet werd verjaagd, het nest werd achteloos in het water gegooid en viel uiteen. De mannen reageerden niet toen zij werden aangesproken op hun daad en voeren het rak uit. Tegenover de harteloze gemeentewerkers waren de dieren machteloos.

J. Overweg, Amsterdam

    • J. Overweg