Lage rente goed voor overheid

De Nederlandse overheid profiteert van de historisch lage rente. De grootste debiteur van het land betaalt honderden miljoenen euro’s minder dan verwacht. Dat kan binnen een paar jaar oplopen tot een meevaller van miljarden.

De staat betaalt jaarlijks meer dan 10 miljard euro aan rentelasten, meer dan het ministerie van Verkeer en Waterstaat jaarlijks aan infrastructuur uitgeeft. De verwachting was dat de rentekosten sterk zouden stijgen door de hogere staatsschuld. De overheid moest twee jaar geleden meer dan 60 miljard euro bijlenen om banken als Fortis Nederland en ABN Amro te steunen en ook het opgelopen begrotingstekort resulteert in meer lenen door de overheid.

De lagere rente compenseert de lasten van een hogere schuld. Deze lente stelde het Rijk zijn prognose voor de rentekosten voor 2010 al met ruim een half miljard euro neerwaarts bij. Op Prinsjesdag wordt bekendgemaakt dat de rentelasten volgend jaar ook lager uitvallen dan was voorspeld.

De staatsschuld bedraagt nu 295 miljard euro. Veel leningen zijn in het verleden tegen een hoger tarief afgesloten, maar jaarlijks vervangt het Agentschap van Financiën circa een zevende van de uitstaande staatsleningen. Bij de nieuwe staatsleningen profiteert de overheid direct van het rentetarief dat momenteel 2,7 procent bedraagt tegen 4,7 procent een paar jaar geleden.

Lage rente: pagina 15

    • Jeroen Wester