Kort nieuws Buitenland

Rechter Sri Lanka legt Fonseka drie jaar celstraf op

Colombo, 18 sept. Een militaire rechtbank in Sri Lanka heeft oud-legerleider Sarath Fonseka veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens corruptie. Fonseka heeft volgens de rechter het wapenbedrijf van zijn schoonzoon bevoordeeld. De president moet, als opperbevelhebber van de strijdkrachten, het vonnis nog bekrachtigen. Vorige maand ontnam de militaire rechtbank Fonseka al zijn militaire rang omdat hij meedeed aan presidentsverkiezingen, terwijl hij nog een functie in de strijdkrachten vervulde. Fonseka werd in januari met groot verschil door president Mahinda Rajapaksa verslagen. Twee weken na die verkiezingen werd hij gearresteerd. Vanuit de gevangenis behaalde hij in april bij de parlementsverkiezingen wel een zetel. Fonseka won vorig jaar de bloedige burgeroorlog tegen de opstandige Tamil Tijgers, die decennia streefden naar een onafhankelijke staat in het noorden en oosten van het eiland. (AFP)

Politie: Deense krant was doelwit

Kopenhagen, 18 sept. De Deense politie gaat er van uit dat een eenbenige bokser uit Tsjetsjenië die vorige week vrijdag een lichte explosie veroorzaakte in een hotel in Kopenhagen, bezig was een bombrief te fabriceren. Doelwit van zijn mislukte terreurplan was „zeer waarschijnlijk” de Deense krant Jyllands-Posten die in 2005 een reeks omstreden Mohammed-cartoons publiceerde. Dat heeft de Deense politie gisteren verklaard. De Tsjetsjeen raakte vorige week licht gewond bij een explosie in een toilet in zijn hotel. Kort daarop werd hij gearresteerd. Denemarken verhoogde de dag erna, de elfde september, het terreuralarm. Vorig jaar werd ook al een complot tegen Jyllands-Posten ontdekt. De krant haalde zich met de Mohammed-cartoons grote woede op de hals in veel moslimlanden. (Reuters, AP)

Aanslag opgeëistin Noord-Ossetië

Moskou, 18 sept. De zelfmoordaanslag op een markt in Noord- Ossetië, op de Russische Kaukasus, waarbij vorige week achttien doden vielen, is opgeëist door dezelfde islamitische rebellengroep die achter het gijzeldrama in 2004 op een school in Beslan zat, eveneens in Noord-Ossetië. Op de rebellenwebsite Hunafa.com claimde de rebellengroep Bataljon van Martelaren van Rijadoes Salichin in een verklaring gisteren de aanslag. Die groep zat ook achter de gijzelactie in Beslan, waarbij 330 doden vielen. Dergelijke claims zijn doorgaans niet te verifiëren. In de verklaring zegt de groep Noord-Osseetse „ongelovigen” te hebben willen straffen. Noord-Ossetië is de enige, overwegend christelijke regio op de noordelijke Kaukasus. (Reuters)

Hervatting reünies Koreaanse families

SEOUL, 18 sept. Noord- en Zuid-Korea zijn het gisteren eens geworden over hervatting van reünies voor families die al meer dan een halve eeuw gescheiden leven. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA meldde stellig dat de ontmoetingen worden hervat tussen 21 en 27 oktober, terwijl Zuid-Korea zich wat de data en technische details betreft nog op de vlakte hield. De reünies, die eind vorig jaar voor het laatst werden gehouden, waren altijd een van de weinige projecten die de twee landen ondanks onderlinge spanningen samen uitvoerden. Miljoenen mensen werden door de deling van Korea na de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende Koreaanse oorlog (1950-’53) van elkaar gescheiden. (AP)

Minister Brazilië weg om nepotisme

Door onze correspondent

RIO DE JANEIRO, 18 SEPT. De Braziliaanse minister van Binnenlandse Zaken, Erenice Guerra, heeft donderdag haar ontslag ingediend naar aanleiding van een nepotismeschandaal, waarbij onder anderen haar zoon betrokken is. Guerra is de voormalige rechterhand van presidentskandidaat Dilma Rousseff, protegee van de huidige president Lula. Over drie weken zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië. Met het vertrek van Guerra hoopt de Arbeiderspartij van Lula dat de campagne van Rousseff, die ruim voor ligt op haar naaste belagers, geen verdere schade oploopt. Rousseff maakt kans al tijdens de eerste ronde voldoende stemmen te halen om te worden gekozen. Guerra’s zoon zou als consultant geld hebben verdiend aan deals tussen overheid en bedrijfsleven.