Koninginnekamer

Thijs Wolzak kijkt wekelijks binnen op een bijzondere plek.

Wie Alma Mahes-Nankoe (rechts) en Lila Khandai, het ‘gouden schoonmaakteam’ dat in opdracht van de Rijksgebouwendienst de Grafelijke Zalen op het Binnenhof in Den Haag dagelijks spic en span maakt.

Waarom Komende dinsdag is het weer Prinsjesdag. In een verenigde vergadering van de Staten-Generaal spreekt het staatshoofd dan in de Ridderzaal de Troonrede uit. Daarin geeft de regering aan wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar.

Waar De Koninginnekamer, een zijkamer van de Ridderzaal. Na de Troonrede zal koningin Beatrix daar samen met andere leden van het Koninklijk Huis afscheid nemen van de Commissie van in- en uitgeleide, die het staatshoofd en haar familie op Prinsjesdag begeleidt. Gerdi Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer, vergezelt dinsdag de koningin. Kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, prins Constantijn en prinses Laurentien en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zullen worden begeleid door zeven Tweede Kamerleden die zijn gekozen door Eerste Kamervoorzitter René van der Linden. De enige andere aanwezige in de Koninginnekamer bij het circa tien minuten durende entre nous is de bode van de Eerste Kamer. Hij offreert het gezelschap koffie, thee en water.

Op Veteranendag is de Koninginnekamer ook in gebruik. De rest van het jaar is de kamer vooral in gebruik als opslagruimte voor de duizend stoelen bij de Troonrede. Het interieur is ontworpen door Pierre Cuypers, de architect van onder meer het Rijksmuseum in Amsterdam. Jacqueline Baaren van het Bureau Beheer van de Grafelijke Zalen kleedde de ruimte aan met twee Delftsblauwe vazen. „De feminine touch”, zegt ze.

    • Thijs Wolzak