Huizenbezitter grijpt kans niet

Lange rente omlaag, dan daalt de hypotheekrente mee. Het moment voor de huizenbezitter om de hypotheek over te sluiten en minder te gaan betalen?

De crisis heeft voordelen. Maar je moet er wel van willen profiteren.

Dankzij de recessie en het trage herstel staat de rente laag. Een kans, zo lijkt het, voor de burger met schulden zoals een hypotheek. Of voor diegene die een huis wil kopen.

De woningbezitter zit op zich in een lastige situatie. De woningmarkt zit al tijden op slot, met dank aan de crisis en de onzekerheid over mogelijke aanpassingen aan de hypotheekrenteaftrek die een nieuwe regering al dan niet neemt. Huizen staan lang te koop en prijzen dalen. Maar de huizenbezitter kan de situatie ook aangrijpen om zijn lasten omlaag te brengen. Door de lage lange rente is ook de hypotheekrente gedaald. Het oversluiten van de hypotheek lijkt hét middel om de maandelijkse betaling te verminderen. De rente op de schuld is immers lager. Als de daling groot genoeg is kunnen de nadelen van het hersluiten van de hypotheek – zoals boete en notariskosten – snel worden terugverdiend.

Maar de consument lijkt deze kans niet te grijpen. Zo zegt Rabobank, marktleider in de hypothekenmarkt, dat er geen aanwijzingen zijn dat er meer wordt overgesloten.

Ook Bas Millenaar, directeur van De Hypotheker, ziet weinig animo voor het oversluiten. „Reden hiervoor is dat er in de periode 2005-2006 een hele hoos is geweest. Toen stond de rente ook laag en 25 procent van de landelijke omzet van nieuwe hypotheken kwam in 2006 van mensen die de hypotheek oversloten.” Dat stond gelijk met een bedrag van ruim 30 miljard euro. In 2009 was de markt 62 miljard in omvang en in 2010 verwacht De Hypotheker 64 miljard euro. „Voor beide jaren zien we dat het aandeel van de mensen die oversluiten minder dan 5 procent is.”

De huizenbezitter die wilde oversluiten heeft dat dus al gedaan. Daarbij zijn er de laatste jaren veel spaarhypotheken afgesloten wat oversluiten minder aantrekkelijk maakt. De consument vangt bij deze hypotheek op het spaargeld hetzelfde rentepercentage als hij moet betalen over het hypotheekbedrag.

Er blijft voor een aantal huizenbezitters overigens nog een manier om aan de lage rente te verdienen. „Er komen de komende tijd extreem veel hypotheken die verlengd moeten worden omdat de rentevaste periode afloopt”, zegt Millenaar. „De consument moet goed kijken naar het aanbod omdat de absurde situatie nu is dat banken bij een verlenging vaak een hogere rente bieden dan bij een nieuwe hypotheek.” Edmond Hilhorst, directeur van de vergelijkingsite Independer.nl ziet hetzelfde. „De consument moet van te voren al een alternatieve hypotheekaanbieding binnenhalen. Met een beetje dreigen dat je weggaat bij een bank krijg je meestal al een beter aanbod.”

Zij die momenteel volop profiteren zijn de starters, volgens Millenaar de enige groep die echt actief is op de huizenmarkt. Zij sluiten een hypotheek af terwijl de rente historisch laag staat. Volgende maand zal echter blijken of die voordelen blijven. De concurrentiewaakhond NMa maakt dan de uitkomst bekend van het onderzoek naar mogelijke prijsafspraken tussen aanbieders op de hypothekenmarkt .

    • Heleen de Graaf