Egel

Na het Jaar van de Egel (2009) is vandaag het Nationale Egelweekend begonnen. Dit initiatief van de Zoogdiervereniging zet deze bijzondere dieren en hun beschermers in de schijnwerpers. Egelopvangcentra houden open dagen en iedereen kan via het egelmeldpunt waarnemingen van levende en dode egels doorgeven. Vorig jaar werd daar massaal gehoor aan gegeven. Het bleek dat het aantal egels in Nederland sinds medio jaren negentig is gehalveerd. Dat was reden om de soort voor de Rode Lijst (van bedreigde zoogdieren) te nomineren. Vorig jaar eiste het autoverkeer naar schatting 135.500 egelslachtoffers.

Een minder voorkomende, maar niet minder dramatische oorzaak van egelsterfte werd tot voor kort gevormd door achteloos weggeworpen ijsbekers. Het gaat om bekers met een taps toelopende witte plastic kraag – u kent die lekkernij wel van een bekende hamburgerketen. Zoekend naar restjes ijs, bleven egels met hun stekels muurvast achter de kraag steken. Ze stierven dan van de honger of liepen blind het water in en verdronken. Met name de machtige Britse egellobby heeft ervoor gezorgd dat McDonald’s de opening in de egeldodende kraag verkleinde. Jonge McFlurry-egeltjes zijn gelukkig nog niet gemeld.

    • Kees Moeliker