Duizend dagboeken

Tien jaar geleden stelde de Amerikaanse ontwerper Brian Singer zich tot doel om de creatieve kant van mensen te stimuleren. Hij startte het succesvolle 1000 Journals Project. Duizend genummerde blanco dagboeken werden op bankjes in parken gelegd of achtergelaten in een café, met het verzoek ze retour te sturen zodra ze vol zouden zijn. Na jaren werd één boek teruggestuurd waarover Andrea Kreuzhage een documentaire maakte. Naar aanleiding van die film zijn inmiddels 33 boeken teruggekomen, waarvan #995 het schokkendst was. Hierin stond het onthutsende verhaal van een schizofrene vrouw, die openbaart hoe ze werd misbruikt en dan opeens in de ‘wij’-vorm over zichzelf verder praat. De dagboeken blijken te inspireren. Het UCSF-kinderziekenhuis in San Francisco heeft onlangs 100 blanco dagboeken ingezet om erachter te komen wat zieke patiëntjes werkelijk denken en voelen. Zo was er een meisje dat bekende suïcidale neigingen te hebben maar dit tegen niemand durfde te zeggen.

Singer zoekt instellingen die willen participeren: www.1000journals.com

    • Pam Asselbergs