De slimste jongetjes van de klas

In de eredivisie van de smartphones spelen nu twee toestellen de hoofdrol: de iPhone 4 en de Galaxy S van Samsung. Een vergelijking.

Het blijft vreemd. De allerduurste telefoons van dit moment worden amper gebruikt om te bellen. Je koopt zo’n superphone voor mobiel internet, apps (van  applicaties), video, muziek, navigatie en spelletjes. Apple verbaasde in 2007 met de iPhone, een eenvoudig toestel dat toch gecompliceerde taken kon uitvoeren dankzij zijn handige aanraakbediening.  Maar de concurrentie is dichterbij gekomen. Dat blijkt wel uit de verkoopresultaten van Google Android, het besturingssysteem dat het meeste op dat van de iPhone lijkt. Er worden nu meer dan 200.000 Android-toestellen per dag verkocht. Een van de toppers is de Galaxy S van Samsung: de beste iPhone-concurrent tot nu toe. 

iPhone 4 

Werden de eerste iPhones steevast met ooh’s en aah’s begroet, de iPhone 4 had het minder makkelijk wegens  Antennagate;  paniek in gadgetland omdat de beller de externe antenne van de iPhone kon kortsluiten, waardoor de verbinding verbrak. Het is vooral een theoretisch probleem, zeker als je de iPhone 4 van een hoesje voorziet dat Apple tot deze maand nog gratis meelevert. Straks vragen ze er weer 30 euro voor  –  Apple heeft altijd een fijne neus gehad voor accessoires.

In de dagelijks praktijk valt dat antenneprobleem mee. Belangrijker is dat er in  het toestel meer ruimte is voor de batterij. Die gaat bij intensief gebruik ruim anderhalve dag mee  – langer dan voorgangers en concurrenten. Waar de meeste fabrikanten kiezen voor kunststof, gaat Apple voor glas en metaal. Dat geef de iPhone 4 een chique uitstraling. Ook verbeterd: het scherm (hoge resolutie om meer details te zien) en de camera (geschikt voor high definition video en videobellen). Is het toestel nu perfect? Nee. Er zitten nog wat fouten in die met nieuwe software te verhelpen zijn.

De App Store is nu de meest uitgebreide softwarewinkel en de game-applicaties sluiten logisch aan op iOS 4, het besturingssysteem van de iPhone. iOS is wat dat betreft consistenter dan concurrent Android, waarbij de software van derden niet altijd goed aansluit op de rest van het systeem. Nadeel is dat Apple nogal ingewikkeld doet over het uitwisselen van bestanden. Dat kan alleen door de iPhone op een computer aan te sluiten of bestanden heen en weer te mailen. Even een geheugenkaartje uitwisselen is er niet bij.

3,5 inch aanraakscherm met 960 × 460 pixels, 5 megapixel camera, 1 Ghz processor, iOS4, 16 of 32 GB geheugen, prijs zonder abonnement vanaf 630 euro.

Samsung Galaxy S

Wie verknocht is aan de iPhone heeft geen oog voor alternatieven. Apple-blindheid, noemen ze dat. Gelukkig lijkt de Galaxy S van Samsung als twee druppels water op de vorige generatie iPhone.  Onder de motorkap zit een snelle 1 GHz processor, en een Android 2.1-besturingssysteem. De Galaxy S valt in het rijtje Android- smartphones als de HTC Desire of Nexus One van Google, maar dan fraaier afgewerkt en met een beter scherm.

Vrijwel alles wat de iPhone kan, kan de Galaxy S ook. Dat begint al als je het toestel ontgrendelt met dezelfde veegbeweging. Ook het inzoomen in de browser gaat met een knijpbeweging van twee vingers. Google heeft Android gebouwd op het fundament van eigen diensten als Gmail, Picasa en Google Talk. De Android Market, het equivalent voor de App Store, biedt heel veel goede maar ook veel slechte software. Google zou daar de bezem wel eens doorheen mogen halen.

De Galaxy S doet vooral wat Apple ook doet, maar heeft ook extra’s zoals swype, een methode om sneller te typen. Ook kun je de Galaxy S makkelijk in een hotspot veranderen – een draadloos netwerk om je mobiele internetverbinding te delen met andere apparaten. Handig, maar het vreet batterijen. De Galaxy is sowieso niet de zuinigste. Bij intensief gebruik (browsen, mailen geluids- en video-opnames maken) is de accu binnen een halve dag leeg. Het is de prijs die je betaalt voor een telefoon die alles kan.

4 inch aanraakscherm met 800 × 480 pixels, 8 of 16 GB geheugen, Android 2.1 systeem (binnenkort 2.2) ruimte voor extra geheugenkaart. Prijs zonder abonnement vanaf 500 euro.

Conclusie

Loop twee weken met zo’n superphone op zak en je kunt niet meer zonder: altijd online, altijd je camera, navigatiesysteem en mp3-speler bij de hand. Beide superphones ontlopen elkaar weinig, ook niet als het gaat om gebruiksgemak. Dankzij z’n batterijduur en betere App Store wint Apple het – nipt. Het voordeel van de Galaxy S is dat hij bij meerdere providers beschikbaar is (met subsidie) en het gebruik van geheugenkaartjes toestaat.

Meer tests van smartphones op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink