De foe yong hai voorbij

Chinese restaurants slaan nieuwe wegen in.

Close-up of cod on white background. Photononstop

De Chinees heeft afgedaan. Althans het ooit zo populaire, goedkope Chinese restaurant heeft in Nederland terrein verloren. We raken niet meer gecharmeerd van de afhaalbalie, het roze tafellinnen, de eeuwig brandende stompkaarsen, de tientallen genummerde gerechten die zo snel op tafel komen dat ze nooit à la minute kunnen zijn bereid, de roosjes van wortelschillen en de grote porties van gaarkeukenkwaliteit.

Noodgedwongen hebben de Chinese restauranthouders nieuwe wegen gezocht. Loungen en food-sharing, geen trend gaat aan de actuele Aziatische keuken voorbij. Sommigen richten zich op de authentieke Chinese streekkeukens, anderen op wokken, op de culinaire ontmoeting tussen Oost en West of het pan-Aziatisch restaurant dat het beste van verschillende keukens verenigt.

Het Rotterdamse restaurant Shanghai City is zo’n pleitbezorger van de nieuwe Aziatische keuken. Het huist met zijn Japanse tegenhanger Sapporo in een paviljoen in een buitenwijk. De architectuur heeft museale trekken. Er is niet bespaard op kubieke meters, de eetzaal heeft een keizerlijke hoogte. Keramische ruiters lijken langs de muur omhoog te zweven. Toch is er ook veel vertrouwds. Het tafellinnen is een soort van roze, de eeuwig brandende stompkaarsen en de rechauds ontbreken niet.

De keuken – de ‘combinatieschotel 104’ ruim voorbij – is de Chinese kookbeginselen trouw gebleven. Shanghai biedt degelijke, goed bereide schotels uit de vier belangrijke Chinese regionale keukens. Warempel, de gerechten op de kaart zijn nog steeds genummerd. Ze reiken tot in de 130. Oude Chinees? Je kunt ook zeggen dat zo’n omvangrijk aanbod nodig is om de rijkgeschakeerde Chinese keuken recht te doen. Zo is er een zeer gevulde, pikante si chuan soep en een nog wat pittiger met veel rode peper bereide ossenhaas in ‘si chuan style’.

Niet opzienbarend, maar wel volgens de regelen der kunst bereid en elk voorzien van een passende saus zijn de kleine loempia’s, de Chinese ravioli en de gefrituurde rundvleespasteitjes. Verrassend is het aanbod van een paar traditionele Chinese nagerechten. De warme, zoete soep met fruit uit blik en kleine deegballetjes zonder smaak is geen hoogtepunt in de Chinese cuisine. De met zwarte sesampasta gevulde, gefrituurde sesamballetjes bevallen wel.

Bij de Chinese thee ter afsluiting van de maaltijd is het gelukskoekje gelukkig niet afgeschaft. „Je geliefde heeft een heerlijke verrassing voor je in petto”, luidt de boodschap. Zouden we nog een keer Chinees gaan eten?

Jacques Dulithweg 481-483, Rotterdam, 010-2024328, shanghaicity-sapporo.nl

    • Joep Habets