Champions League?

Ajax en FC Twente speelden deze week in de Champions League, waar clubs uit Engeland, Spanje en Italië al jaren de dienst uitmaken. Hoe kan een Nederlandse ploeg ooit nog de ‘Cup met de grote oren’ winnen?

Wilfred Genee, tv-presentator van Voetbal International: „Dat antwoord is simpel: nooit. Voor Nederlandse clubs is het onmogelijk om op wat voor manier dan ook te concurreren met clubs waar het budget zoveel hoger ligt. Met een goed beleid kom je al ergens. Kijk maar naar FC Twente, waar de opvolging voor spelers die vertrekken al klaarstaat. Aan de andere kant, als Ruiz deze zomer toch naar Sevilla zou gaan, had het er voor Twente een stuk slechter uitgezien. Met veel geluk komen Nederlandse clubs één rondje verder, maar daar blijft het ook bij.”

Bob van Oosterhout, sportmarketeer van het jaar 2009: „Er is veel veranderd sinds de laatste keer dat een Nederlandse ploeg de Champions League won. Nederlandse spelers vertrokken destijds op relatief late leeftijd naar het buitenland, waardoor talenten langer bij elkaar bleven. Tegenwoordig is het niet vreemd meer dat jongens van 14 of 15 jaar al naar het buitenland vertrekken. Aan de andere kant zei oud-volleybalcoach Toon Gerbrands ooit tegen mij: ‘succes is maakbaar’. Met een stabiele organisatie en een slim en creatief aankoopbeleid kun je een flinke stap in de goede richting zetten. PSV heeft een paar jaar geleden aangetoond dat je met goede scouting tot de halve finale kunt komen.”

Bert van Oostveen, voorzitter bestuur betaald voetbal: „Nederlandse clubs moeten af van de illusie dat ze mee kunnen draaien in de top van het Europese voetbal. Ajax speelde woensdag tegen Real Madrid. Dat is een begroting van 65 miljoen euro tegenover 350 miljoen. Als de Nederlandse ploegen overwinteren in de Europa League presteren ze al boven hun niveau. Zo lang de verschillen nog zo groot zijn, speelt het Nederlandse clubvoetbal een kleine rol. Ik denk dat de clubs het meest geholpen zijn met de 6+5 regel (maximaal vijf buitenlandse spelers). Ik weet dat de Europese Unie verwijst naar het verdrag van Lissabon, maar dat vind ik redelijk naïef. Politici zouden eens beter naar de sport moeten luisteren, want deze buitenlander-regel zorgt ervoor dat ‘kleinere’ landen meer kans hebben in Europese competities.”

Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente: „Het lijkt mij volkomen onmogelijk dat een Nederlandse club ooit nog de Champions League wint. En hoe je er ook naar kijkt, het draait allemaal om geld. Kijk alleen maar naar de Nederlandse competitie. Feyenoord had een paar jaar geleden nog geld, en draaide daarom bovenin mee. Nu het geld weg is, zie je dat direct weer terug op de ranglijst. Als een buitenlandse topclub onze beste spelers wil kopen, dan kopen ze die gewoon, zo simpel is het. Ik zie niets in de 6+5 regel. Dan koopt Internazionale toch gewoon de beste Italiaanse spelers op, dan winnen ze nog. Eigenlijk wil je niet op deze manier redeneren, maar het is gewoon de situatie.”

Peter van Vossen, assistent-trainer RBC en winnaar Champions League met Ajax in 1995: „Als ik terugdenk aan onze winst, viel vooral op dat we één doel voor ogen hadden. De combinatie van talenten en routiniers als Frank Rijkaard werkte perfect. Die basis, samen met een coach als Louis van Gaal, zorgde voor de goede prestaties. Het scheelde ook dat bijna de hele groep Nederlands sprak. Ze zeggen wel dat voetbaltaal universeel is, maar omdat we bijna allemaal Nederlands spraken, ging het allemaal net iets makkelijker. Je moet niet meegaan in de slag om het grote geld. Zorg dat je een groep bij elkaar kunt houden, en je hebt een grote kans op succes.”

Theo Lucius, speler FC Den Bosch, speelde halve finale Champions League met PSV: „Het was de grote verdienste van Guus Hiddink en zijn assistenten dat wij zo ver kwamen. We speelden met heel veel nationaliteiten, maar Hiddink wist er een eenheid van te maken. Als een Nederlandse ploeg de concurrentie met de toplanden aan wil gaan, zullen ze een selectie van minimaal achttien gelijkwaardige spelers moeten maken. Met zo’n team heb je in ieder geval nog een kans.”

    • Mathijs Vuister