Canadese regering 'muilkorft' wetenschap

Als Galileo een Canadees was geweest, zou hij nooit vervolgd zijn. Want dan had hij niet de kans gekregen om zijn theorie over de aarde die om de zon draait te uit te leggen.

Achter deze grap van een Canadese krant gaat verontwaardiging schuil over het besluit van de regering Harper om wetenschappers in overheidsdienst te ‘muilkorven’, zoals veel kranten het noemen. Het gaat om wetenschappers van de Natural Resources Canada, een overheidsinstelling, die eerder dit jaar te horen hebben gekregen dat ze alleen met journalisten mogen spreken als de verantwoordelijke minister daarvoor toestemming heeft gegeven en liefst ook de antwoorden vooraf heeft goedgekeurd.

Een journaliste van de The Vancouver Sun kwam daar achter toen ze de Canadese co-auteur van een artikel in het gerenommeerde tijdschrift Nature een vraag wilde stellen. Het artikel ging over een overstroming die 13.000 jaar geleden had plaatsgevonden. Het bleek vrijwel onmogelijk om met de man in contact te komen. De minister wilde ook in dit geval eerst weten wat er precies gevraagd zou worden en hoe de antwoorden zouden luiden.

Critici denken dat de angst voor openheid is ingegeven door het klimaatbeleid. Canada is terughoudend bij het nemen van maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen terugdringen en heeft al laten weten de doelstellingen van het internationale klimaatverdrag niet te zullen halen. Dat komt mede door de oliewinning uit teerzand. Volgens de regering is deze industrie niet schadelijk voor het milieu. Onafhankelijke wetenschappers bestrijden dat.

Lees reacties in Canadese kranten via nrc.nl/klimaat