Blauwdruk

Vivid, de enige echte Nederlandse designgalerie, is verhuisd naar een van de mooiste flats van Nederland: de Red Apple in Rotterdam (Scheepmakershaven 17, zie ook vividvormgeving.nl).

De eerste tentoonstelling op de nieuwe locatie is van Studio Glithero, een jong, Brits/Nederlands duo dat in Londen is gevestigd.

Glithero vereeuwigt onkruid op vazen en tegels. Dat doen de makers met behulp van een 170 jaar oude fotografische techniek, de cyanotypie of blauwdruk. Aan deze techniek komt geen camera te pas. In een donkere kamer bestrijkt Glithero handgemaakt keramiek met transparante, lichtgevoelige chemicaliën. Daarna worden de vazen en tegels beplakt met wilde bloemen en planten die in de buurt van de studio groeien. Na belichting kleuren de chemicaliën Pruisisch blauw, behalve op de plekken waar de planten het licht tegenhielden. Het resultaat: witte bloemcontouren op vlekkerig blauw, een aandoenlijke ode aan de natuur van alledag.

    • Arjen Ribbens