Arthur en Lucas Jussen

Wie is de m/v van de week?

Dat zijn er twee. Jongens zijn het nog, ‘heel normale jongens’. De pianospelende broertjes Jussen.

Wie is wie?

Links ziet u Lucas van 17, de oudste. Rechts Arthur, hij is 13.

Wat is er deze week loos met ze?

Over de broers is een documentaire gemaakt. ‘Twee heel normale broertjes’, gemaakt door Hinke Brinkman.

Dat was in 2009...

Die documentaire is nu genomineerd voor een Gouden Roos. Het Rose d’Or festival is het belangrijkste Europese festival voor amusementsprogramma’s op televisie. De winnaar wordt op 22 september bekend gemaakt in het Zwitserse Luzern. Voor die gelegenheid heet de documentaire ‘Two normal brothers’.

Wat is er zo normaal aan ze?

Eigenlijk niets. Ze spelen allebei sinds hun vijfde piano. Ze tekenden dit jaar een platencontract bij Deutsche Grammophon, het platenlabel dat muziek uitbrengt van alle grote musici: Herbert von Karajan, Vladimir Horowitz, Placido Domingo. De eerste Jussen-cd met sonates van Beethoven was al goud voor hij in de winkel lag.

Waarom zijn ze dan ‘normal brothers’?

Nou ja, ze mogen dan in het Concertgebouw optreden, al drie keer voor de koningin hebben gespeeld en op tournee zijn geweest met Jaap van Zweden, maar ze tennissen ook, gaan naar het gymnasium en eten pizza. Ze hebben ook weleens ruzie als ze samen op de pianokruk zitten.

Goh. En hun ouders, zijn die ook zo normaal?

Hun vader Paul is paukenist in het Radio Filharmonisch Orkest, hun moeder Christianne van Gelder is dwarsfluitdocente. Ze praten soms in Limburgs dialect en ze hebben hun huis zo verbouwd dat er één vleugel in kan staan.

En gaan ze de wereld veroveren?

Die vraag werd ook al eens aan Arthur gesteld, toen hij acht was, vlak voor hij ging optreden in het Alhambra in Granada. Nee hoor, zei hij toen, ik wil gewoon leuk spelen.

    • Rinskje Koelewijn