Ajax terug in favorietenrol

In de Champions League was Ajax woensdag geen partij voor Real Madrid, morgen is de Amsterdamse ploeg weer favoriet bij de eerste klassieker van dit seizoen. In de Kuip vormt Feyenoord de volgende tegenstander. Spelers die in het Bernabeu stadion een vernedering ondergingen en kwaliteit te kort kwamen, sluiten een grote overwinning dit keer niet uit. „Nu moeten wij weer winnen. Hopelijk was het goed voor ons om een tegenstander als Real te treffen”, aldus Demy de Zeeuw tegen persbureau ANP. In Madrid was hij een van de slechtste Ajacieden. „Als we goed beginnen, kost het weinig kracht om veel doelpunten te maken. Dan kan het wellicht een grote uitslag worden.”

André Ooijer heeft last van een knieblessure, maar zal ongetwijfeld vervangen worden door Jan Vertonghen die in Madrid was geschorst. Ook bij Feyenoord is het meespelen van een ervaren kracht onzeker. De 41-jarige doelman Rob van Dijk hoopt ondanks een liesbreuk te kunnen meedoen. Feyenoord kan tegen Ajax geen beroep doen op eerste doelman Erwin Mulder. De sluitpost, die de afgelopen weken geen overtuigende indruk achterliet, ondervindt nog te veel hinder van een blessure aan zijn vinger. Middenvelder Karim El Ahmadi zit weer bij de selectie. Trainer Mario Been was ontevreden over zijn inzet, maar heeft de middenvelder na een gesprek weer bij de ploeg gehaald. Been ziet maar één manier waarop Ajax verslagen kan worden: „Strijd en passie wil ik zien bij mijn spelers.”

De niet fitte spits Jon Dahl Tomasson ontbreekt nog steeds bij de Rotterdammers. Daardoor beschikt Feyenoord nog steeds niet over een echte centrumspits. Volgens Jol is dat een groot gemis voor Feyenoord. „Ik denk dat ze minder zijn dan vorig seizoen. Tomasson en ook Roy Makaay waren toch belangrijke spelers.” Net als bij de bekerfinale zijn fans van Ajax morgen niet welkom in de Kuip.