Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Uitslag van een onderzoek naar de ervaringen van Nederlanders met de politie, als zij aangifte willen doen na een misdrijf, inbraak of schadegeval. Niet alleen lichte zaken als autoschades blijken op de plank te blijven liggen, maar ook mishandeling, bedreiging en intimidatie. Veel slachtoffers doen zelfs geen aangifte meer omdat ze denken dat de politie hun toch niet van dienst van zijn. Met reacties uit de politiek. Ned.1, 18.15-18.40u.

Uitgesproken VARA Gesprek in de studio met politici, fietsers en makers van fietsenstallingen over het ‘fietsinfarct’ in Nederland en een reportage over Shell in Nigeria, waarop het bedrijf tijdens de uitzending reageert. Presentatie Jan Tromp. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Verslag over de voor- en nadelen van de minimumstraffen die worden ingevoerd voor zware misdrijven en rapportage over de aanzienlijke verhoging van de kosten voor een tweede studie, als de eerste studie met succes is afgerond, waardoor de betreffende studenten in problemen komen. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Voormalig televisiemaker Jeff Rademakers praat over zijn schilderijenverzameling die vanaf 29 oktober is te zien in de Hermitage in Sint Petersburg. Documentairemaker Robert Oey praat over zijn muzikale documentaire De leugen met Felix Rottenberg. De film legt de motieven bloot achter het politieke drama rond de van leugens beschuldigde Ayaan Hirsi Ali. Angela Groothuizen en Nick & Simon vertellen over hun coaching in The voice of Holland een nieuw tv-programma dat zoekt naar zangtalenten. Optreden van Baskerville & Friends, tafelheer is Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw & Witteman. Gean Ockels, de dochter van de Nederlandse astronaut licht haar boek De zeven levens van Wubbo Ockels toe. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

De wandeling. Nieuwe serie wandelingen waarin presentatrice Hella van der Wijst tijdens een wandeling luistert naar een levensverhaal. Francine van der Velde (49) is vijftien als haar vader, en de andere 59 bemanningsleden en passagiers, in 1975 omkomen bij een vliegtuigongeluk voor de kust van Libanon. Over de oorzaak van het ongeluk is niets bekend, wordt er gezegd. De nabestaanden leven jarenlang in de veronderstelling dat er ook nooit lichamen zijn geborgen. Totdat Francine in 2007 op internet een stuk leest waaruit blijkt dat kort na het ongeluk 37 lijken uit zee zijn gehaald. Dan wil Francine weten wat er met haar vader Koop is gebeurd en probeert ze zijn laatste rustplaats te achterhalen. Ned.2, 18.25-18.55u.

Altijd wat. Opinieprogramma. In de afgelopen tien jaar is het medicijngebruik onder kinderen bij wie de diagnose ADHD is gesteld verviervoudigd. Maar in Amerika blijkt uit een recent onderzoek dat mogelijk 1 miljoen kinderen ten onrechte het stempel ADHD heeft gekregen. Waarom mogen kinderen niet gewoon hyperactief en snel afgeleid zijn? Presentatie Ghislaine Plag. Ned.2, 20.55-22.00u

Weten zij veel. Quiz waarin één kandidaat het opneemt tegen vijf uiteenlopende groepen uit de samenleving. Rechtenstudente Gracia neemt het op tegen o.a. studentes van het dispuut, rollenspeldeelnemers, voetbalscheidsrechters, brandweervrouwen, kleine mensen en songfestivalfans. Presentatie: Chantal Janzen. Ned. 3, 20.25-21.20u.

cultuur

Toneel op twee: Opening Night. Toneelbewerking van de film Opening Night van John Cassavetes uit 1977. Actrice Myrtle beseft dat ze ouder wordt, net als het personage dat ze moet spelen in een toneelstuk. Vlak voor de première is ze getuige van de dood van één van haar fans, Nancy, in wie ze veel van zichzelf herkent. Ze kan de beelden van het ongeluk niet vergeten en het spelen van haar rol raakt verbonden met de dood van het meisje dat zij in haar verbeelding weer tot leven brengt. Ned.2, 23.10-1.00u.

The review show. Cultureel discussieprogramma over kunst en cultuur. Martha Kearney praat met gasten over de culturele betekenis van het bezoek van paus Benedictus aan Groot-Brittannië. BBC 2, 0.00-0.50u.

amusement

Neonletters. Satirisch sketches, deze keer rond het uitvaartcentrum De Laatste Beloning. Met Dennis van der Ven en Jeroen van Koningsbrugge. Ned.3, 21.20-21.50u.

The Rob Brydon show. Amusementspraatprogramma, gepresenteerd door de komiek Rob Brydon uit Wales, met als gasten sir Tom Jones en David Walliams (Little Britain). BBC 2, 23.00-23.30u.

Misdaad

The Killing. Deense misdaadserie dat 20 dagen lang (en 20 afleveringen lang) het onderzoek volgt naar de moord op Nanna Birk Larsen. Op de dag dat inspecteur Sarah Lund van de misdaadbrigade in Kopenhagen afscheid neemt om met haar partner Bengt Rosling naar Zweden te verhuizen, komt het bericht binnen dat de 19-jarige Nanna Birk Larsen wordt vermist. Haar ouders, Theis en Pernille, zijn totaal van de kaart, terwijl politicus Troels Hartman zijn veelbelovende verkiezingscampagne moet aanpassen. Canvas, 23.40-0.40u.