Uitstel kiesronde leidt tot onrust in Guinee

In het West-Afrikaanse Guinee is een politiek uiterst ongewisse situatie ontstaan nadat woensdag de beslissende ronde van de presidentsverkiezingen was uitgesteld. Hierdoor dreigen de eerste democratische verkiezingen in Guinee sinds de onafhankelijkheid in 1958 alsnog te mislukken. De eerste ronde werd op 27 juni gehouden.

De kiescommissie kondigde woensdag aan dat de voor aanstaande zondag geplande ronde wordt uitgesteld. Eerst moeten een half miljoen in Zuid-Afrika gedrukte stembiljetten worden gedistribueerd, aldus de commissie.

Slechts enkele uren voordat het uitstel werd bekendgemaakt, had interim-president Sékouba Konaté nog verklaard dat de beslissende ronde zondag zeker zou doorgaan. Generaal Konaté geeft sinds vorig najaar leiding aan de junta die in december 2008 de macht greep na het overlijden van dictator Lansana Conté. Juntaleider Konaté geldt paradoxaal genoeg als een drijvende kracht achter de pogingen om de macht in Guinee langs democratische weg over te dragen aan civiele bestuurders.

De vrees bestaat dat de politieke onduidelijkheid de spanning tussen aanhangers van de twee overgebleven presidentskandidaten verder vergroot. Straatgeweld zou voor rivalen van Konaté in de junta een motief kunnen zijn om hard in te grijpen. (Reuters, AP, AFP, BBC)