Tsjetsjeen in Polen opgepakt

In de Poolse hoofdstad Warschau is vanochtend de Tsjetsjeense separatistenleider Achmed Zakajev gearresteerd, zo heeft de Poolse politie bekendgemaakt. Tegen hem zou een internationaal arrestatiebevel zijn uitgevaardigd, zei een woordvoerder van de politie, waardoor die gedwongen was hem op te pakken. Rusland, dat Zakajev van terrorisme beschuldigt, heeft Polen om zijn uitlevering gevraagd.

Zakajev was in Warschau voor het Tsjetsjeense Wereldcongres, een bijeenkomst van Tsjetsjenen en niet-Tsjetsjeense deskundigen over het aanhoudende conflict op de Russische Kaukasus. Een vertegenwoordiger van Tsjetsjeense rebellen die ook in Warschau was, ontkende vanochtend echter dat Zakajev was gearresteerd. Hij zou zichzelf hebben aangegeven.

Zakajev, die sinds 2003 in ballingschap leeft in Londen, was in de jaren negentig een van de leiders van de separatistenbeweging die twee oorlogen voerde met Rusland voor onafhankelijkheid van Tsjetsjenië, een autonome Russische deelrepubliek. Hijzelf zegt alleen de politie tak van de beweging te hebben vertegenwoordigd en niets te maken te hebben gehad met terroristische activiteiten.

Zakajev werd in 2002 tijdens het Tsjetsjeense wereldcongres in Denemarken ook al eens gearresteerd, wegens dezelfde beschuldigingen van Rusland, maar werd later weer vrijgelaten. De Poolse politie zegt op dit moment de Russische aanklacht te bestuderen. Een Poolse rechter zou daarna mogelijk over zijn uitlevering moeten beslissen. (AFP, Reuters, AP)