Tennisbond botst met NOC*NSF

De tennisbond gaat niet akkoord met de limieten voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Daarmee is de KNLTB een uitzondering. De overige 26 zomersportbonden hebben volgens Maurits Hendriks, chef de mission en technisch directeur van sportkoepel NOC*NSF, gisteren tijdens de presentatie van de normen en limieten op het nationale sportcentrum Papendal, de richtlijnen wel geaccepteerd.

In een brief aan het bestuur van NOC*NSF verlangt de tennisbond dat de olympische eisen alsnog in overeenstemming worden gebracht met de voorwaarden van de internationale tennisfederatie ITF, wat op een forse versoepeling neerkomt. De KNLTB heropent zo de discussie over de vraag in hoeverre Nederland met zijn toelatingseisen mag afwijken van de limieten die de internationale sportbonden hanteren.

NOC*NSF wijst de eis van de tennisbond af en neemt als uitgangspunt dat een sporter pas aan de Spelen mag deelnemen als hij of zij heeft aangetoond reëel uitzicht op een positie in de top-acht te hebben. Die scherpe eis impliceert dat een sporter die wel aan de internationale, maar niet aan de nationale limiet heeft voldaan, niet wordt uitgezonden. Van de tennissers kostte dat Raemon Sluiter in 2004 ‘Athene’ en Robin Haase vier jaar later ‘Peking’. Een herhaling wil de tennisbond voorkomen.

De kans op succes lijkt uitgesloten, omdat NOC*NSF precedentwerking wil uitsluiten en haar handelwijze in overeenstemming acht met het Olympisch Handvest. Hendriks: „Ik ben niet bereid een uitzondering te maken. Dat zou een onwenselijke situatie creëren. Bovendien geloof ik in het systeem van nationale criteria bij de opstelling van limieten.”

Voor Hendriks is de actie van de tennisbond een tegenvaller, omdat hij gehoor had gegeven aan de wens van racketbonden om wereldranglijsten als uitgangspunt voor de limieten te nemen. De tennis-, badminton-, tafeltennis- en squashbond hadden na de Spelen in Peking gezamenlijk om die versoepeling gevraagd. NOC*NSF eist bij de tennismannen een plaats bij de eerste 40 op de wereldranglijst en bij de vrouwen een plek bij de beste 32, terwijl de ITF op de Spelen in elke categorie 64 spelers toelaat.

Bij de overige bonden zijn de limieten vrijwel gelijk aan die voor de Spelen van 2008 in Peking. De grootste veranderingen gelden voor de judoka’s, omdat de mondiale kalender met de invoering van grandslams is gewijzigd. De turners hebben, eveneens als gevolg van internationale veranderingen, licht gewijzigde limieten. Ringenspecialist Yuri van Gelder zou zich met een plaats bij de eerste drie op de WK in 2011 in Tokio voor de Spelen plaatsen. Vier jaar geleden gold voor toestelspecialisten nog de wereldtitel als eis.

    • Henk Stouwdam