Sport kort

Amerikanen willen stalen dopecontrole Armstrong uit 1999

PARIJS. Het Amerikaanse federale team dat de beschuldigingen over dopinggebruik van wielrenner Lance Armstrong onderzoekt, heeft zich officieel gewend tot het Franse antidopingbureau AFLD. Het team onder leiding van aanklager Jeff Novitzky wil de resultaten zien van controles die het bureau liet uitvoeren op urinestalen van Armstrong uit 1999. Hoofd Pierre Bodry van de AFLD bevestigde gisteren de aanvraag vanuit de Verenigde Staten en zegde medewerking toe. De Franse sportkrant L’Equipe onthulde in 2005 dat zevenvoudig Tourwinnaar Armstrong in 1999 het bloeddopingmiddel epo zou hebben gebruikt. De krant baseerde zich op een rapport van het dopinglab in Châtenay-Malabry waar urinestalen jaren na dato waren onderzocht met nieuwe opsporingsmethoden. Een onderzoek dat op verzoek van de internationale wielerunie UCI werd uitgevoerd door de Nederlandse advocaat Emile Vrijman, pleitte Armstrong in 2006 op procedurele gronden vrij. (ANP)

Derde ritzege voor Cavendish in Vuelta

SALAMANCA. De Britse wielrenner Mark Cavendish heeft gisteren de achttiende etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De sprinter van HTC-Columbia was in de 148,9 kilometer lange rit van Valladolid naar Salamanca de snelste in de massasprint. Hij bleef de Argentijn Juan José Haedo voor. Het was de derde ritzege voor Cavendish in deze Vuelta. De Italiaan Vincenzo Nibali behield de leiding in het algemeen klassement. Hij heeft een voorsprong van 38 seconden op nummer twee Ezequiel Mosquera, de Spanjaard die in de belangstelling staat van het Nederlandse Vacansoleil. (ANP)

Fraude olympische fondsen in Rusland

Moskou. Justitie in Moskou verdenkt Russische sportambtenaren van het verduisteren van miljoenen euro’s. Dat zou zijn gebeurd tijdens de Winterspelen van dit jaar in Vancouver. Het Moskouse persbureau Interfax meldde dat het Openbaar Ministerie een rechtszaak wegens fraude voorbereidt. In totaal zou het gaan om het achterhouden van 321 miljoen roebel, ongeveer 5,9 miljoen euro. Functionarissen van het ministerie van Sport en hun familie zouden tijdens hun verblijf in Vancouver het merendeel hebben uitgegeven. Het geld was bestemd voor de sporters. Rusland stelde zwaar teleur en eindigde als elfde in het medailleklassement. De volgende Winterspelen zijn in het Russische Sotsji. (ANP)

Bayern dient klacht in tegen UEFA-officials

München. Bayern München heeft bij het Openbaar Ministerie in München een klacht ingediend tegen twee UEFA-functionarissen. Dat blijkt uit een publicatie in het Duitse magazine Stern over vermeende fraude bij de UEFA-Cupwedstrijd van Bayern München tegen het Russische Zenit St. Petersburg in mei 2008. Peter Limacher, hoofd van de tuchtcommissie, en het commissielid Robin Boksic zouden de bron zijn van het verhaal. Bayern München bestrijdt de beschuldigingen en wil dat de betrokken officials aftreden. (ANP)