SELECTIE Theater

Poëten en Bandieten

Rotterdam De Internationale Keuze, waarmee de Rotterdamse Schouwburg altijd het seizoen opent, speelt wegens verbouwing op locaties verspreid over Rotterdam. De Warme Winkel staat in De Kuypers Machinefabriek met Poëten en bandieten, over de Russische dichter Boris Ryzhy (1974-2001). De vloer van de Rotterdamse fabriekshal is wit van blinkende kunstsneeuw. Poëten en Bandieten toont de soms huiveringwekkende Werdegang van een dichter die zichzelf opbrandde. Nu eens is hij een kleine, bange jongen die tijdens een jachtpartij beschutting zoekt bij zijn vader; dan weer is hij een verbeten straatvechter die met zijn bende mensen molesteert. De spelers acteren met tumultueuze kracht, planten dode berkenbomen, en bellen willekeurige mensen uit het telefoonboek op om gedichten van Ryzhy voor te dragen. Dan komt ineens de Russische muziekgroep Otrada op. Gezeten op een kar brengen ze Russische volksmuziek.

T/m 29 sept De Kuypers Machinefabriek, Rotterdam. Festival t/m 3 okt. Inl: deinternationalekeuze.nl.

Cirque Éloize

Drachten etc. Cirque Éloize komt uit Canada en rekent zich tot de nouveau cirque-stroming: acrobatisch theater met een ietwat poëtische sfeer, zonder piste en zonder dieren. Éloize verruilt de uitbundige opsmuk van Cirque du Soleil voor de stijlvolle eenvoud van een spel van licht en donker, met een zwartbruine aankleding en een bijna laconieke presentatie. De nummers staan nooit op zichzelf; even maken ze zich los uit de voortgang van de voorstelling en even vanzelfsprekend gaan ze daarna weer op in het geheel. Vloeiend heeft regisseur Daniele Finzi Pasca de tafereeltjes aaneengeregen. Met acrobaten en jongleurs die ook zichzelf lijken te vermaken door af en toe luidkeels met de muziek (tango, musette, zelfs een menuetje) mee te zingen. De voorstelling heet Rain – en in de finale begint het inderdaad te regenen. Een gimmick? Ja, maar het is ook een prachtig belicht schouwspel dat zich niet snel meer laat vergeten.

Tournee t/m 10 nov. Inl. ruuddegraaf.nl

Antigone en familie

Amsterdam etc. Voor Toneelgroep Amsterdam bewerkte regisseur Thibaud Delpeut (1978) drie Griekse tragedies van Sofokles tot één geheel. Antigone – de trouwe zus die de toorn van de koning wekt door haar broer te begraven – is het raamwerk, met flashbacks naar de twee delen Oidipous – haar vader die per ongeluk met zijn moeder trouwde. Wederom toont Delpeut zich een groot talent dat krachtig en met allure een stevig stuk in elkaar zet. Bijzonder is de vergroting van de rol van koning Kreon als spilfiguur. Jacob Derwig speelt hem als een zwakke heerser die niet kan vertrouwen op zijn natuurlijk gezag en zich daarom onwrikbaar opstelt.

T/m 18 sept. Amsterdam. Daarna in Groningen en Arnhem. Inl: toneelgroepamsterdam.nl.|

Into the Woods

Apeldoorn, Leiden etc. Exquise kamermusical waarin Stephen Sondheim de levens van diverse sprookjesfiguren met elkaar verknoopt in een vernuftige intrige met stijlvolle songs. Sondheim laat zien hoe het verder gaat met Assepoester en de anderen nadat het sprookje is afgelopen. De sleur doet zijn intrede, de prins krijgt een ander.

Tournee t/m 3 okt. Inl: m-lab.nl.