SELECTIE Diversen

Rietveld revisited

Utrecht De meeste Rietveldgebouwen liggen in de stad Utrecht en het Centraal Museum heeft ook de grootste Rietveldcollectie ter wereld. Utrecht heeft 2010 uitgeroepen tot Rietveldjaar met een grote expositie in oktober en een Studium Generale over de wereld van architect en ontwerper Gerrit Rietveld op vier maandagavonden in de aula van het Academiegebouw (Domplein). De eerste lezing is 20 september 20u over ‘Rietveld & De Stijl’. Conservator toegepaste kunst en vormgeving, Ida van Zijl, vertelt hoe Rietveld tot zulke moderne ontwerpen kwam en wat zijn relatie was tot De Stijl en andere kunstenaars uit die periode.

Res. niet nodig. Toegang gratis. Inl www.rietveldjaar.nl

Het Komrijwezen

Den Haag ,,Er is een fabeldier dat ‘Komrij’ heet, Een wonderlijke naam voor zoiets aardigs, Een kop ervan is weliswaar vrij breed, Maar verder heeft het niet veel eigenaardigs. ’’ Dat zijn de eerste regels van Komrijs gedicht Het Komrij-wezen. Zaterdag 18 september 15u bezoekt Komrij het Letterkundig Museum. Na een korte introductie op leven en werk door Komrij-kenner Paul van Capelleveen draagt hij voor uit eigen werk.

Inl www.letterkundigmuseum.nl

Culinair Fraeylema

Slochteren Zo’n veertig standhouders laten dit weekend op de terrassen van Landgoed Fraeylema (Italiaanse) delicatessen, lokale producten en zoete of hartige taarten proeven. Er zijn kookdemonstraties van bekende Groninger koks, wijnproeverijen en er is servies, glaswerk en kookgereedschap te koop.

Za van 11-21u, zo van 11-17u. Inl www.culinair-fraeylema.nl

Canongesprekken

Amsterdam Elke eerste en derde zondag van de maand van 15-16u zijn er in het stadsarchief interviews met gasten die boeiend kunnen vertellen over onderwerpen uit de historie van de stad Amsterdam. Zondag 19 september is dat ‘De strijd om de stadsvernieuwing’ in de jaren zeventig en tachtig met historicus Herman de Liagre Böhl en architectuurhistoricus Vincent van Rossem; over plannen waarbij zowel delen van de oude binnenstad als de 19de-eeuwse wijken zouden worden gesloopt.

Inl www.stadsarchief.amsterdam.nl

Theatertochten

Kalenberg Trillend Riet heten de theatertochten in WaterReijk Weerribben Wieden, waarbij bezoekers te voet en per boot naar bijzondere locaties in De Weerribben gaan voor ‘huiveringwekkende’ gebeurtenissen. In theaterstukken worden historie en fictie met elkaar vermengd tot een voorstellingen over de veenstaking in 1888.

Op 18, 24 en 29 sept en 1 en 2 okt. Res 0561-477527 of 0561-477272. Inl www.ervaarhetWaterReijk.nl.

Dutch Design

Amsterdam Nederlandse vormgeving is in de jaren negentig internationaal doorgebroken dankzij o.a. presentaties op de Salone del Mobile in Milaan. De expositie 10 jaar Via Milano New Dutch Design in de Oude Kerk laat met 150 objecten de ontwikkelingen binnen de Nederlandse vormgeving van de afgelopen 10 jaar zien met werk van o.a. Marcel Wanders, Kiki van Eijk en Koninklijke Tichelaar Makkum.

T/m 17 okt. Ma-za 11-17u, zo 13-17u. Inl www.via-milano.nl

De Oversteek

Oosterhout e.o. Met meer dan 40 voorstellingen en concerten in kerken, dijkhuisjes, boomgaarden, boerderijen, landgoederen en buitenplaatsen tussen Slijk, Ewijk, Oosterhout, Nijmegen Noord, Lent en Bemmel wil festival De Oversteek zondag 19 september landschap, natuur en cultuur met elkaar vermengen. De opening is om 12u in de Historische Tuin Lent met het Rigor Mortis Ensemble over de mysterieuze dood van de ‘tenenzuigers’, de in 2000 in een grafveld in Lent gevonden skeletten.

Inl www.festivaldeoversteek.nl

Chocoladefestival

Zutphen Het centrum van Zutphen wordt zondag omgetoverd tot een grote chocoladeproeverij. Er zijn kookdemonstraties met chocolade als hoofdingrediënt, de nieuwste chocolademode komt voorbij en voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten zoals chocoladeverhalen en tekenen met chocolade. Na twee pogingen om de langste bonbon van Nederland te maken probeert Huub Janson van bonbonatelier Janson voor een derde keer het record ‘langste bonbon ter wereld’ in het Guinness Book of Records te halen.

Vanaf 12u. Inl www.chocoladefestival-zutphen.nl.

Nacht van de Poëzie

Utrecht De negenentwintigste editie is zaterdag 18 september in de Stadsschouwburg aan het Lucasbolwerk. Met een brede selectie uit de Nederlandstalige hedendaagse poëzie en een boekenmarkt, muzikale entr’actes en de Slam Night in de Blauwe Zaal. De winnaar gaat direct door naar de grote zaal om daar als een van de afsluitende dichters op het hoofdpodium te gaan staan.

Van 20-03u. Inl www.vredenburg.nl

Ongedeelde stad

Amsterdam-Noord De expositie Noord Publiek – Voorstellen voor een ongedeelde stad biedt met een combinatie van architectuur, stedenbouw, kunst en film een visionaire blik op Amsterdam Noord in de Kromhouthal. Projecten van 31 jonge architecten maken hier de verborgen potenties zichtbaar van een stadsdeel dat tot voor kort nauwelijks als onderdeel van Amsterdam werd gezien. Maar misschien in de toekomst samen met Zaanstad wel de metropool Zaan-IJoever-stad kan worden.

Van 20 sept t/m 17 okt. Gedempt Hamerkanaal 79-83. Ma-zo 11-19u. Inl www.noordpubliek.nl.

Verborgen wildernis

Baarn Op het Groeneveldfestival op 19 september over het goede leven met theater, muziek, film, schrijvers en een proeftuin wordt het boek Verborgen wildernis van Kester Freriks en Jan Werner gepresenteerd. Het boek beschrijft het landschap als een uit ruigtes bestaande wildernis. Om 16u is er een lezing door de auteurs.

Festival tussen 11-17u. Inl www.kasteelgroeneveld.nl.

Waterballet

Delft Op 13 podia op boten in grachten wordt zondag gedanst. Bij het Delfts Waterballet, waar 37 dansgezelschappen optreden, kan het publiek genieten van klassiek ballet, maar ook meedoen met een workshop streetdance. Er is een rondvaartboot met waterfiguren en een waterdichter. De spetterende opening is zaterdagavond vanaf 20u30 uur op het hoofdpodium bij het Legermuseum (Lange Geer).

Inl www.delftswaterballet.nl