Reis keert terug als verloren zoon

Sampdoria player, centre, and PSV Eindhoven players Ibrahim Afellay, left, and Jeremain Lens battle for the ball during their first round group I Europe League soccer match at the Philips stadium in Eindhoven, Netherlands, Thursday, Sept.16, 2010. (AP photo/Ermindo Armino) AP

PSV 1 Sampdoria 1

Ruststand 0-1. 25. Cacciatore 0-1, 90. Dzsudzsak 1-1. Scheidsrechter: Kircher (Dui). Toeschouwers: 17.400

Het was een emotioneel moment voor Jonathan Reis. De voetballer die in januari van dit jaar door PSV de deur was gewezen om zijn drugsgebruik, moest gisteravond tegen het Italiaanse Sampdoria de verlossing brengen. De 21-jarige Braziliaan kwam tijdens zijn rentree zelf niet tot scoren, maar vierde het feestje na de late gelijkmaker van Balazs Dzsudzsak wel uitbundig mee. Het 1-1 gelijkspel in de groepsfase van de Europa League voelde voor Reis als een overwinning. „Ja, dit was een overwinning op mezelf”, sprak de profvoetballer.

In de catacomben van het Philips Stadion straalde Reis na afloop van oor tot oor. „Met dank aan God ben ik terug”, zei de aanvaller, die steeds schouderklopjes kreeg van passerende ploeggenoten. „Ik ben zo blij dat ik vandaag weer een wedstrijd mocht spelen. Al waren het maar vijf minuten. Het is nu zaak dat ik mijn hoofd koel houd. Ik wil hard blijven werken.” Reis keek even glimlachend opzij toen Fred Rutten voorbij liep. „Wel Nederlands praten, hè!”, wierp de coach hem plagerig toe.

Het enfant terrible Reis was een jaar geleden eigenlijk al afgeschreven door PSV. Rutten herkende echter het grote talent in de Zuid-Amerikaan en schonk hem vertrouwen. De aanvaller groeide in de eerste helft van het vorige seizoen verrassend uit tot de eerste aanvaller van PSV. Reis liet spelers als Ola Toivonen en Danny Koevermans in de hiërarchie achter zich. En met name in de Europa League was hij met drie doelpunten belangrijk voor de Eindhovense voetbalclub.

Rutten hoopte om na de winterstop met PSV en Reis zowel nationaal als internationaal te kunnen oogsten. Een grote teleurstelling volgde toen de aanvaller na een verlate terugkeer uit Brazilië alles behalve fit bleek. PSV liet de voetballer onderzoeken op het gebruik van verdovende middelen. Na een positieve test zette de club Reis voor het blok: afkicken of wegwezen. De jonge vader wilde zich niets laten opdringen en keerde als werkloze voetballer terug naar zijn geboorteland. Het voelde voor Rutten als een persoonlijke nederlaag.

De coach zag zijn ploeg mede door het ontslag van Reis ver terugvallen. Toen PSV na het seizoen toevallig een paar oefenwedstrijden speelde in Brazilië, zocht Rutten contact met de voetballer die inmiddels zelf tot inkeer was gekomen. Reis kickte af van de drugs en meldde zich in de voorbereiding van dit seizoen weer in Eindhoven. Technisch manager Marcel Brands bood hem een eenjarig contract, met een optie tot 2014. Reis begon echter wel weer achteraan in de pikorde. De van het Duitse HSV gehuurde Marcus Berg gold als eerste spits.

Reis moest het in aanloop naar de competitie doen met een paar invalbeurten in oefenwedstrijden. Zijn speelritme mocht hij opdoen bij Jong PSV. Al snel bleek dat Reis dat niveau ontgroeid was en Rutten haalde hem bij de selectie van het eerste team. Nadat hij vier keer een duel negentig minuten vanaf de bank had gevolgd, gunde de coach hem gisteren in een voor de helft gevuld Philips Stadion zijn rentree. Reis kwam als vervanger van Toivonen het veld in. Het publiek sloot de spits met rugnummer dertig als een verloren zoon in de armen.

Reis kwam in een elftal terecht dat na het openingsdoelpunt van verdediger Fabrizio Cacciatore in de 25ste minuut wanhopig op zoek was naar de gelijkmaker. PSV zette Sampdoria met de rug tegen de muur, maar vele kansen – waaronder een schot van Ibrahim Afellay op de paal – bleven onbenut. Reis leek vlak voor tijd even zijn comeback op te luisteren met de gelijkmaker. Voor een leeg doel raakte hij echter in de clinch met zijn Braziliaanse ploeggenoot Marcelo, waardoor de kans verloren ging. Dat de scheidsrechter al had gefloten voor buitenspel gold als een verzachtende omstandigheid voor de twee Brazilianen. „Het was een communicatieprobleempje”, stelde Reis achteraf.

In de blessuretijd sloeg de Hongaar Dzsudzsak met zijn rechtervoet alsnog toe. PSV vierde het doelpunt als een overwinning. Reis omhelsde zijn scorende ploeggenoot op een avond die hem lang zal bijblijven.

De komende tijd zal hij de concurrentiestrijd aangaan met Berg en Koevermans voor de spitspositie van PSV. „De club heeft een project voor me uitgestippeld”, legde Reis uit. „Ik had zes maanden niet gespeeld. Dus ik moest eerst hard trainen en wedstrijden in het tweede spelen. Dat is logisch. Maar ik heb ook mijn eigen project voor ogen. Ik wil weer belangrijk zijn en veel doelpunten maken. Dat ben ik aan de club verschuldigd. PSV heeft veel voor mij gedaan. Over drie weken komen mijn vrouw en kind naar Eindhoven. Mijn familie is me altijd blijven steunen.”

    • Koen Greven