Qatar te klein voor organisatie WK

De wereldvoetbalbond FIFA heeft zijn bedenkingen bij de kandidaatstelling van Qatar voor het WK 2022. Voetballers als Zinedine Zidane en Ronald de Boer staan achter de kandidatuur, maar de golfstaat moet nog wat obstakels overwinnen om de toewijzingscommissie te overtuigen dat het WK bij Qatar in goede handen is.

Het feit dat er in Qatar geen alcohol geschonken wordt, is geen probleem. Noch het feit dat temperaturen tot 50 graden Celsius kunnen oplopen. Maar de grootte van de golfstaat (11.000 vierkante kilometer) baart de FIFA wel zorgen. „Organisatorisch gezien heeft Qatar genoeg potentie om een groot evenement te organiseren”, zei Harold Mayne-Nicholls, hoofd van het inspectieteam dat momenteel in Qatar de mogelijkheden bekijkt. „Op dit moment is er gewoonweg niet genoeg plek in het land om de honderdduizenden fans onder te brengen en te vervoeren.”

Het organisatiecomité van Qatar blijft vol vertrouwen over de kandidatuur. „Wij geloven dat de tijd nu rijp is voor een WK in Qatar”, aldus voorzitter Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani. „Wij willen bewijzen dat het Midden-Oosten, net als Afrika dit jaar, ’s werelds grootste toernooi kan organiseren. Kiezen voor Qatar is geen gevaarlijke beslissing, het is een gedurfde beslissing.”

Het land met 1,6 miljoen inwoners heeft opmerkelijke verrassingen voor het WK in petto. Airconditioning, opgewekt uit zonnepanelen, zou ervoor moeten zorgen dat het in de twaalf stadions niet warmer wordt dan 27 graden. Ook zou de organisatie toestaan dat supporters op speciale plaatsen toch alcohol mogen drinken. Tenslotte wil de organisatie een aantal stadions na afloop van het WK uit elkaar halen en de tribunes opnieuw opbouwen in ontwikkelingslanden.

Qatar krijgt voor de organisatie van het WK 2022 vooral concurrentie van Australië, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten. De FIFA maakt op 2 december in Zürich bekend wie het WK mag organiseren.