Politicus Karachi vermoord

In de Pakistaanse miljoenenstad Karachi is het openbare leven vandaag tot stilstand gekomen uit angst voor geweldsuitbarstingen na de moord op een mede-oprichter van de MQM, de belangrijkste politieke partij in de stad.

Imran Farooq (50) werd gistermiddag met steek- en hoofdwonden gevonden bij zijn huis in het noorden van Londen. Hij stierf ter plekke. Het is onbekend wie de dader is of in welke kringen die gezocht moet worden. De Britse politie is een onderzoek begonnen.

Partijleiders hebben gezegd niet te zullen speculeren over de dader(s) en de resultaten van het rechercheonderzoek te zullen af wachten.

In Karachi, de grootse stad van Pakistan, bleven scholen en veel winkels gesloten. Openbaar vervoer was niet beschikbaar. Een aantal auto’s werd in brand gestoken en er zijn schoten gehoord, maar verder waren er vanmiddag geen tekenen van onrust. In de stad zijn geregeld rondes van politiek geweld, waarbij tientallen mensen vermoord worden. De MQM (Muttahida Qaumi Movement) is daar doorgaans bij betrokken. Zo vielen vorige maand tegen de honderd doden bij geweld dat volgde op de moord op de shi’itische MQM-parlementariër Raza Haider. Hij werd met zijn lijfwacht doodgeschoten tijdens een begrafenis. Volgens de regering zitten de Pakistaanse Talibaan en de sunnitische terreurorganisatie Sipah-e-Sahaba achter de moord.

De MQM vertegenwoordigt vooral mohajirs, Urdu-sprekende migranten uit India die zich na de splitsing van het subcontinent in het nieuwe Pakistan gevestigd hebben. Hun belangrijkste tegenstanders zijn etnische Pashtuns. De MQM maakt deel uit van de coalitie van president Asif Ali Zardari en keert zich fel tegen de Pakistaanse Talibaan en andere extremisten. Critici menen dat zij dit vooral doen uit afkeer van Pashtuns – de belangrijkste etnische groep binnen de extremistische bewegingen.

Farooq woonde sinds 1999 in ballingschap in Londen. In de zeven jaar daarvoor zou hij ondergedoken zijn geweest in Karachi. Naar verluidt waren de Pakistaanse veiligheidsdiensten naar hem op zoek. Meerdere politici van de MQM zijn naar Londen uitgeweken, onder wie partijleider Altaf Hussain, die daar sinds 1992 in vrijwillige ballingschap verblijft.

De MQM heeft tien dagen rouw afgekondigd. Vandaag verzamelden aanhangers zich voor het huis van zijn familie in het centrum van Karachi. (AP, Reuters)