Ophef over Suzuki Karst T.

De zwarte Suzuki Swift waarmee Karst T. vorig jaar op Koninginnedag een aanslag pleegde, zorgt in Apeldoorn opnieuw voor beroering. Het plaatselijke museum CODA is van plan het wrak in de toekomst tentoon te stellen. Burgemeester Fred de Graaf stond „niet te juichen” toen hij van het plan hoorde, laat zijn woordvoerder weten. Zeven omstanders kwamen om het leven toen de Suzuki zich in het publiek boorde.

In een communiqué liet het CODA vanochtend weten verrast te zijn door de ontstane ophef. Het museum zegt nooit de intentie te hebben gehad op korte termijn rond de Suzuki een tentoonstelling te maken. „CODA heeft er na de vreselijke aanslag in 2009 voor gepleit om het object van de aanslag niet te vernietigen, maar te conserveren. Zodat op een later moment, voor nieuwe generaties dit historische artefact het verhaal kan vertellen over deze verdrietige en vreselijke periode uit de geschiedenis van Apeldoorn en Nederland.”

Het wrak van de auto van T. staat nu in het depot van het Nederlands Politiemuseum. Dit museum heeft het wrak in zijn bezit gekregen door een verzoek in te dienen bij justitie, zegt directeur Taco Pauka. „Dit doen we vaker. Voorwerpen die een verhaal vertellen en een materiële getuigenis zijn van een belangrijke gebeurtenis, moeten bewaard blijven.” Het mes waarmee Mohammed B. Theo van Gogh doodstak, ligt ook in het depot. Normaliter wordt bewijsmateriaal vernietigd of teruggegeven aan de nabestaanden van de dader, zegt Pauka.

Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn wil verder weinig over de zaak kwijt. „Ieder woord dat aan dit plan gewijd wordt, is er een te veel.”