Ook wapens VS naar Irak en Israël

Na Saoedi-Arabië hebben ook Israël en Irak tot grote wapenaankopen in de Verenigde Staten besloten. Een Amerikaanse woordvoerder zei gisteren dat dit soort leveranties „in het nationaal belang” van de VS is omdat het de stabiliteit waarborgt in de regio, met name tegenover Iran. Volgens sommige analisten zou Washington in militaire versterking van zijn bondgenoten een mogelijkheid zien om een Israëlische aanval op Iran te voorkomen die het gebied vergaand zou kunnen destabiliseren.

Israël beschouwt Iran als een strategische bedreiging omdat het zou werken aan een atoomwapen. Iran ontkent dat. Israël heeft naar algemeen wordt aangenomen zelf honderden kernwapens. Er wordt gespeculeerd dat Israël militaire actie tegen de Iraanse nucleaire installaties zou kunnen ondernemen als internationale inspanningen mislukken om Iran met steeds zwaardere sancties tot concessies te bewegen.

Het Israëlische kabinet besloot gisteren 20 F-35 Stealth gevechtsvliegtuigen aan te schaffen voor in totaal 3 miljard dollar. Het nieuwe toestel is in staat ongezien door radar Iran te bereiken. „De aanschaf van de modernste jagers in de wereld is een belangrijke stap in de versterking van de Israëlische militaire macht”, aldus een verklaring van premier Netanyahu.

Eerder deze week werd bekend dat Saoedi-Arabië voor het recordbedrag van 60 miljard dollar vliegtuigen en helikopters in de VS wil kopen. Irak, Irans buurland, heeft voor 13 miljard dollar wapens besteld, waaronder F-16-gevechtsvliegtuigen, Apache-helikopters en M1A1-tanks.

Het Amerikaanse leger wil dat Jemen de komende zes jaar voor 1,2 miljard dollar Amerikaanse wapens krijgt, maar deze zijn bedoeld voor de strijd tegen de regionale afdeling van het terreurnetwerk Al-Qaeda. Washington ziet dit Al-Qaeda-kantoor als een grotere bedreiging dan het oorspronkelijke Al-Qaeda van Osama bin Laden, dat zich in het Pakistaanse grensgebied met Afghanistan verbergt. Maar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is volgens zegslieden niet gelukkig met dit plan omdat de Jemenitische regering de wapens ook zou kunnen inzetten tegen rebellen in het noorden en separatisten in het zuiden. Daardoor zou het land nog instabieler worden dan nu.