Ook Friesland in race cultuurhoofdstad 2018

Alle Friezen worden ingeschakeld om Friesland in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa te maken. De provincie wil zich profileren als „dynamische regio in Europa.”

Friesland is niet de enige met die ambitie. Eerder stelden Maastricht, Den Bosch, Utrecht en Den Haag zich kandidaat. Voor de voorbereiding is 1,2 miljoen beschikbaar. In 2012 moet het ‘bidbook’ klaar zijn.

Bij de presentatie gisteren in Leeuwarden zei de organisatie dat de nadruk komt op de Friese identiteit, taal, geschiedenis en landschap. Een „culturele reis” langs dorpen en steden moet nieuw talent aan het licht brengen.

Henk Keizer, voormalig zakelijk leider van Oerol, is benoemd tot kwartiermaker. Volgens hem kunnen bestaande culturele festivals als Noorderlicht en Oerol coproducties opzetten en data op elkaar afstemmen. Ook worden culturele instellingen, musea, bedrijven en onderwijsinstituten bij de plannen betrokken. „We willen een programma maken waar ook de Friese bevolking plezier aan beleeft.” Cultuurgedeputeerde Jannewietske de Vries (PvdA) zei dat Friesland „een groot podium” zal zijn. Een van de ideeën is een groot Landschapskunstproject Lân en Wetter met nationale en internationale kunstenaars.