Obama weer stap dichter bij ratificatie kernwapenverdrag

De Amerikaanse president Obama is een belangrijke stap dichter bij de ratificatie van een door hem gesloten verdrag met Rusland over de vermindering van strategische kernwapens.

De belangrijke Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken gaf gisteren haar goedkeuring aan het Nieuwe START-verdrag, dat Obama in april met Rusland sloot in een poging de betrekkingen met Moskou te herstellen. Die goedkeuring gold als een-na-laatste horde voor ratificatie. De voltallige Senaat zal zich nu in november waarschijnlijk uitspreken over het verdrag.

Of de Senaat dat verdrag – een van de prioriteiten van Obama’s buitenlandse beleid – zal ratificeren, is allerminst zeker. Daarvoor is een tweederde meerderheid nodig, de Democraten hebben de steun van ten minste acht Republikeinen nodig. Dat in de commissie drie van de zeven Republikeinen voor stemden, wordt als hoopvol gezien, maar er blijft grote weerstand tegen het verdrag bij andere Republikeinen. In de aanloop naar de Congresverkiezingen, ook in november, is de polarisatie in politiek Washington bovendien sterk toegenomen.

Sommige Republikeinen vrezen dat Rusland het verdrag zal gebruiken om geplande Amerikaanse raketverdedigingssystemen te blokkeren. Het Witte Huis ontkent dat. Andere Republikeinen eisen dat Obama meer geld toezegt voor de modernisering van het resterende kernwapenarsenaal.

Democraten én Republikeinen wezen voorafgaand aan de stemming gisteren erop dat zolang het verdrag niet is geratificeerd, de VS geen „oren en ogen” heeft in Rusland als het om kernwapens gaat. Sinds het oude START-verdrag eind vorig jaar afliep, mag de VS geen inspecties van de Russische kernwapenarsenalen meer doen.

Onder het verdrag moeten de VS en Rusland hun voorraad strategische kernkoppen binnen zeven jaar inkrimpen tot elk maximaal 1.550 stuks, zo’n 30 procent minder dan nu is toegestaan. Ook staat er afspraken over verificatiemechanismen in het verdrag. (AP)