nrcboeken.nl

Letterkundig Museum verwerft archief Gerrit Komrij

Gerrit Komrij heeft een deel van zijn archief aan het Letterkundig Museum overgedragen. Het betreft vijftien dozen met daarin onder meer: handschriften van alle vroege dichtbundels zoals Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten (1968), Tutti- Frutti (1972) en Fabeldieren (1979), en het van aantekeningen voorziene typoscript van Komrijs ‘Portugese’ roman Over de bergen (1990). Ook zijn er documenten over de periode dat Komrij de leiding had over de Nederlandse tak van de internationaal vermaarde literaire erotische uitgeverij Olympia Press. En er is correspondentie met onder anderen Hans Warren en Kees en Barbara van Kooten. Aad Meinderts, directeur van het Letterkundig Museum: „Hij had behoefte aan ruimte, in zijn hoofd, maar ook letterlijk. We zijn er ontzettend blij mee.” De overdracht is morgen, waarna een deel van het archief tentoongesteld wordt. (TJ)

Graphic novel van Burroughs eindelijk uitgegeven

Stripuitgever Fantagraphic Books, ook uitgever van Robert Crumb en Charles Schultz, komt in de zomer van 2011 met Ah Pook Is Here, een graphic novel avant la lettre van William Burroughs. Het is het verhaal van een krantenmagnaat die via Mayarituelen op zoek is naar het eeuwige leven.Dit boek van Burroughs en illustrator Malcolm McNeill vond nooit eerder een uitgever, zo meldt The Guardian. (TJ)

‘Jagtlust’ van Annejet van der Zijl wordt verfilmd

Maria Goos werkt aan een speelfilmscenario gebaseerd op Jagtlust van Annejet van der Zijl, haar literair non- fictiedebuut uit 1988. Johan Timmers is beoogd regisseur van de film. Jagtlust beschrijft het artistieke en spraakmakende broeinest dat het Gooise landhuis Jagtlust in de jaren vijftig en zestig was. Middelpunt was de dichteres Fritzi ten Harmsen van der Beek, vaste gasten waren onder meer Remco Campert (die een tijdlang gehuwd was met Van der Beek), Gerard Reve en Cees Nooteboom. (DL)

Boeken als voetnoot op literair festival in Zuid-Afrika

De omstandigheden in Zuid-Afrika zijn niet ideaal voor een literair festival en Zuid-Afrikaanse columnisten en journalisten zijn daar direct over: ‘It’s a fact: darkies just don’t read’, zo zette reisschrijver Sihle Khumalo (auteur van Dark Continent, My Black Arse) boven een column. Toch wordt na tien jaar dit jaar in Johannesburg een literair festival georganiseerd, maar de boeken vormen grotendeels aanleiding voor politieke, economische en maatschappelijke debatten. Een literair festival in Johannesburg is mogelijk, zolang de boeken er maar als een voetnoot bij hangen, concludeert The Guardian. (TJ)

Anna Blaman-monument onthuld in Rotterdam

Op 24 september onthult de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb een monument voor Anna Blaman (1905- 1960) aan de Heemraadssingel. Blaman, pseudoniem van Johanna Petronella Vrugt, verwierf bekendheid met haar boeken Vrouw en vriend (1941) en vooral met Eenzaam avontuur (1948), inmiddels een klassieker. Dit laatste boek leidde in de jaren veertig tot commotie wegens de homo-erotische fragmenten. Blaman, winnares van de P.C. Hooftprijs in 1956, wordt dit jaar, haar vijftigste sterfjaar, uitgebreid herdacht. Het monument is een kunstwerk in de vorm van een Harley-Davidson. Blaman was als fervent motorrijdster en openlijke lesbienne een flamboyante figuur in Rotterdam. (DL)

OP DE SITE

In de rubriek ‘Iedereen leest’: de nieuwe roman van Lulu Wang; Michael Zeeman bijgezet in Felix Meritis en waarom schrijfster Åsne Seierstad naar de mening van Toef Jaeger terecht een boete kreeg.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger en Maartje Somers .

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl