Nigeriaanse vrouw meer verhandeld

Drie jaar nadat de politie de belangrijkste aanvoerroute van uitgebuite Nigeriaanse prostituees naar Nederland afsloot, is de Nigeriaanse vrouwenhandel naar Nederland weer op het oude niveau.

Dat blijkt uit cijfers van het coördinatiecentrum Mensenhandel en informatie van de politie. Vrouwen komen tegenwoordig naar Nederland via andere routes. „Mensenhandel is nu eenmaal lucratieve handel”, zegt Warner ten Kate, landelijk officier van justitie, verantwoordelijk voor bestrijding van mensenhandel. „Als één gat is gedicht, zoeken criminelen een ander gat. Om mensenhandel effectiever aan te pakken is meer Europese samenwerking nodig.”

In 2007 werd in vijf landen op hetzelfde tijdstip een groot deel van een mensenhandelbende opgerold. Daarna daalde het aantal potentiële slachtoffers van mensenhandel uit Nigeria dat op Schiphol werd gesignaleerd sterk, van 89 in 2006 en 64 in 2007 naar 6 in 2008. Sindsdien steeg het aantal geregistreerde slachtoffers weer, tot 101 in 2009 en 74 in de eerste 8 maanden van dit jaar. Het gaat vooral om Nigeriaanse vrouwen die in Nederland als prostituee werken.