Naar buiten

Indianenmaand

Leiden In Museum Volkenkunde is nog het de hele maand Indianenmaand. Ga mee op rondreis naar de Indianen, maak samen muziek uit het oude Mexico of luister naar spannende verhalen. Er is een Indianenspeurroute en in de tuin staat een grote Tipitent, waar je kunt picknicken.

Inl www.volkenkunde.nl

Vogeltrek

Amsterdam Ieder jaar als de zomer bijna voorbij is en de dagen korter worden trekt de zwaluw – en ook veel andere vogelsoorten - naar Afrika. Dat noemen we de vogeltrek. Op de kinderlezing in science center Nemo op zondag 19 september van 11u tot 12u neemt vogeldeskundige Judy Shamoun-Baranes je mee op reis met de vogels naar het zuiden. Met filmpjes, testjes en uitleg kan je de route en het gedrag van de vogels volgen. Judy vertelt hoe ze zo ver kunnen vliegen en wanneer ze weer terugkomen.

Deelname kost € 2,50 per losse lezing en is gratis met een NEMO-entreekaartje. Res www.kinderlezingen.nl.

Trollen en vleermuizen

Groenekan Trollen en vleermuizen houden van de nacht. In september laten de trollen zich soms overdag zien en dan vertellen ze spannende verhalen over de vleermuizen en over zichzelf. Op Fort Ruigenhoek kan je op 19 en 26 september tussen 13-17u je eigen trollen maken met natuurlijke materialen of je eigen trollenmasker, je kan je laten schminken of met andere kinderen een groot schilderij maken. Ook wordt de voorstelling met tante Trol gespeeld en zijn er Trollenijsje, eikeltjeskoffie en broodjes ‘mos’. Iedere zaterdag in september zijn er tussen 13-17u rondleidingen over het fort met een gids van Staatsbosbeheer.

Fort Ruigenhoek, Ruigenhoeksedijk t.h.v. 125. Inl www.staatsbosbeheer.nl of www.fortenmaand.nl

Teken de natuur

Rockanje Op de Duinendag bij Bezoekerscentrum Tenellaplas is er zondag 19 september tussen 11 en 16u van alles te doen. Er is een doeroute, waarbij je met een puzzelkaart op pad gaat; magische routepalen wijzen je de weg. Helen van Vliet, illustratrice van het prentenboek van het Zuid-Hollands Landschap geeft een workshop ‘Hoe teken je de natuur’. Wil je elk blaadje apart tekenen of kan het ook anders? En hoe zit een eekhoorn in elkaar? Een herder met een of twee honden zal een kudde schapen over duingrasland leiden en De Duinhuisjes, vier oude duinboerderijtjes, zijn te bezichtigen en hun geschiedenis komt tot leven tot leven.

Duinstraat 12a. Inl www.zuidhollandslandschap.nl