N-Korea mysterie voor Washington

Voor de Amerikaanse inlichtingendiensten blijft Noord-Korea een groot raadsel. Dat land is „een black box”, moest de Amerikaanse Azië-gezant Kurt Campbell gisteren toegeven tegenover een senaatscommissie die functionarissen van Buitenlandse Zaken en het Pentagon aan de tand voelde over Noord-Korea.

Noch over de opvolging van leider Kim Jong-il (68), noch over de aanval in maart op het Zuid-Koreaanse marineschip de Cheonan, bestaat er in Washington enige helderheid. De aanval op het marineschip was een „oorlogsdaad”, zoveel is de functionarissen duidelijk, hoewel Pyongyang tot op de dag van vandaag elke betrokkenheid ontkent. Voor het motief houden de Amerikanen meerdere opties open: een poging om de VS tot concessies te dwingen in de onderhandelingen over nucleaire ontwapening of revanche voor een vuurgevecht met de Zuid-Koreaanse marine in november 2009. Of misschien heeft de aanval toch iets met de „mysterieuze opvolgingspolitiek” van Kim Jong-il te maken. Deze zou het wapengekletter nodig kunnen hebben om zijn zoon Kim Jong-un in het zadel te helpen. Maar, zei Campbell, het inlichtingenwerk blijkt er achteraf ook vaak naast te zitten. Kim Jong-il heeft in gesprekken met China ontkend dat hij zijn zoon zal aanwijzen als zijn opvolger. „Een vals gerucht uit het westen”, heeft Kim volgens oud-president Jimmy Carter tegen China gezegd. Carter had onlangs tijdens een bezoek aan China een gesprek met de Chinese premier Wen Jiabao. (AP, AFP)