Missie naar Afghanistan bespreekbaar

VVD en CDA willen een nieuwe militaire trainingsmissie in Afghanistan onderzoeken. Dit komt in het regeerakkoord van beide partijen te staan, melden ingewijden.

De PVV die gedoogsteun aan het minderheidskabinet wil geven, krijgt de vrijheid tegen het uitzenden van militairen te stemmen. Daarmee wordt de kwestie Afghanistan een test voor het functioneren van het aanstaande kabinet. Om een daadwerkelijk besluit te kunnen nemen zal de coalitie afhankelijk zijn van de steun van oppositiepartijen.

Met de positieve houding van CDA en VVD is een hernieuwde Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan, ook in Uruzgan, een stap dichterbij gekomen. Vanuit de NAVO wordt Nederland herhaaldelijk gevraagd trainers te sturen om Afghaanse politieagenten en militairen op te leiden. De zaak ligt politiek zeer gevoelig. Het kabinet Balkenende viel begin dit jaar over de vraag of Nederlandse militairen langer in Afghanistan zouden moeten blijven. Daarop werd de Nederlandse militaire aanwezigheid in de Afghaanse provincie Uruzgan vorige maand beëindigd.

De onderhandelaars van CDA en VVD beschikken over een uitgewerkt plan voor het sturen van een politietrainings-missie naar Afghanistan. In totaal zullen hier, afhankelijk van de precieze vormgeving, 450 tot 700 man, hoofdzakelijk militairen, bij betrokken zijn. Volgens dit plan zullen de trainingen gedeeltelijk in Uruzgan worden gegeven. De totale kosten van de operatie worden geschat op 200 miljoen euro.

Betrokkenen zeggen dat juist vanwege de politieke gevoeligheid het regeerakkoord zich zal beperken tot het uitspreken van de intentie en dat details achterwege worden gelaten.

Een Kamermeerderheid sprak eerder dit jaar uit dat het sturen van politietrainers zou moeten worden onderzocht. Maar een dergelijke missie kent een zeer grote militaire component. Vijftig politietrainers zullen, aldus het plan, moeten worden begeleid door een veelvoud aan militaire beschermingstroepen en zogeheten ‘special forces’. Zeker bij partijen als de PvdA en GroenLinks bestaat huiver als de politietraining een overwegend militair karakter krijgt. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben de behoefte aan militaire en politietrainers in Afghanistan onderzocht. Een gedeeltelijke terugkeer naar Uruzgan ligt volgens betrokkenen voor de hand. Nederland heeft in die provincie door de eerdere aanwezigheid de meeste expertise opgebouwd. Bovendien is er ook nog Nederlands materieel aanwezig.

    • Mark Kranenburg