Liberaal Hoes wacht een zware klus in Maastricht

Onno Hoes is voorgedragen als burgemeester van Maastricht. De stad die traditioneel in handen was van het CDA, krijgt nu een VVD’er aan het roer.

De politieke monocultuur van katholieken is al ruim vier decennia verdwenen uit Maastricht. Maar Maastrichtse burgemeesters waren nog wel steevast van roomse signatuur, lid van KVP of CDA, waar de KVP in 1980 in opging. De aanstelling van de PvdA’er Jan Mans als interim-burgemeester na het vertrek van Gerd Leers was naar nu blijkt al een aankondiging van de breuk met de traditie. De Maastrichtse gemeenteraad besloot gisteravond tot een unanieme voordracht van VVD’er Onno Hoes voor het burgemeesterschap. Opmerkelijk, ook omdat de liberalen al sinds 2006 geen deel meer uitmaken van het gemeentebestuur.

In de vijftien grootste gemeenten is nu geen enkele burgemeester lid van het CDA.

Hoes wacht een zware klus in Maastricht. Het ging de stad decennialang voor de wind. De laatste jaren stapelt het slechte nieuws zich echter op: de productie van het sanitairbedrijf Sphinx stierf een roemloze dood, de bouw van een prestigieuze studentencampus naar ontwerp van de Spaanse toparchitect Santiago Calatrava werd stilgelegd uit vrees voor een financieel debacle en de ontwikkeling van Belvédère, een van de grootste stadsuitbreidingen van Nederland, is vanwege de crisis en de verwachte demografische ontwikkeling op een zeer laag pitje gezet.

In de bestrijding van de drugsoverlast zijn ondanks de inspanningen van Hoes’ voorganger Gerd Leers nog geen grote stappen gemaakt. Van het vertrek van coffeeshops vanuit het centrum naar wietboulevards aan de rand van de stad is het nog niet gekomen. Een door Leers voorgesteld pasjessysteem dat van coffeeshops besloten clubs moet maken staat of valt met een dit najaar verwachte uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Om uit de zwarte scenario’s te breken wil Maastricht met de euregio in 2018 culturele hoofdstad van Europa worden.

Vervolg Hoes: pagina 2

Raad Maastricht wilde vooral iemand die niet op Leers lijkt

De stad heeft ook de hoop gevestigd op de verdere groei van de Universiteit Maastricht en de ontwikkeling van een life & science campus, die tot de internationale top moet gaan behoren in de biomedische en gezondheidswetenschappen.

Toekomstig burgemeester Hoes zal dit moeten waarmaken. De naam van de Brabantse gedeputeerde zoemde ook rond als mogelijke kandidaat in het nog te vormen kabinet-Rutte. Met de sollicitatie naar het burgemeesterschap van Maastricht maakt hij een keuze voor het lokale bestuur.

De 49-jarige Hoes draait al lang mee in de liberale gelederen. Hij had verschillende bestuursfuncties binnen de JOVD, was Statenlid in Noord-Brabant (1992-2001) en gemeenteraadslid in Den Bosch (1993-1998). In 2001 werd hij gedeputeerde in Noord-Brabant. Zes jaar lang beheerde hij de portefeuille economie, sinds 2007 gaat hij over natuur en milieu. In 2008 deed de gedeputeerde een gooi naar het landelijk voorzitterschap van zijn partij. Hij legde het toen af tegen Ivo Opstelten. Hoes is getrouwd met Albert Verlinde, presentator van het programma RTL Boulevard en mede-eigenaar van theater- en musicalproducent V&V Entertainment.

Maastricht kiest voor een niet-Limburger, terwijl het chauvinisme van de stad legendarisch is: elke Limburger van buiten Maastricht is een boer, iedereen van buiten Limburg een Hollander.

Maar Hoes is niet de eerste man van buiten. Maastricht heeft de afgelopen eeuw – de NSB-burgemeester tijdens de oorlog niet meegerekend – slechts vijf burgemeesters gehad. Willem Baron Michiels van Kessenich droeg het langst de ambtsketen, zo’n 27 jaar. Gerd Leers zat het kortst, acht jaar. Hij diende vorig jaar zijn ontslag in toen zijn positie onhoudbaar was geworden vanwege een affaire rond een Bulgaarse vakantievilla. Leers genoot een grote populariteit onder de plaatselijke bevolking en werd zelfs gekozen tot beste burgemeester van Nederland.

De gemeenteraad van Maastricht stelde – opvallend genoeg – voor zijn opvolger een profielschets op die in drie woorden is samen te vatten: geen type Leers. Een nieuwe burgemeester moest vooral een teamspeler zijn, ruimte laten voor de wethouders, draagvlak creëren voor plannen en investeren in goede relaties met de (eu)regio. Allemaal kwaliteiten die Leers zelden werden toegedicht. Hoes, volgens de Maastrichtse vertrouwenscommissie een „energie uitstralende en ideeënrijke” man, kwam als beste van de vijf sollicitanten uit de bus. Er waren nog twee VVD’ers, een CDA’er en een D66’er in de race.

    • Paul van der Steen